Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ректори закриват университетите един след друг, протестират срещу съкращенията

27 Септември 2013 / 10:09:58  GRReporter
900 прочитания

Общо осем висши учебни заведения в Гърция преустановиха всякакви функции в знак на протест срещу бъдещите съкращения на 1 349 служители в техните администрации. Ректорите твърдят, че мярката ги лишава от абсолютно необходим персонал и затова блокираха всички дейности – поправителна сесия, записвания на нови студенти и дипломирания. Съвсем естествено това повлия и на европейската програма за обмен на студенти Erasmus.  

Според публикация в гръцкия всекидневник Катимерини Фондацията за държавни стипендии вече е била сезирана от няколко европейски страни, които изпращат студенти в Гърция. Съответно и гръцките студенти, които се намират в университети на други европейски страни протестират, защото не са получили полагаемите им се по програмата стипендии. Парите обаче са били внесени в сметките на гръцките университети още на 10 юли.

Ректорите на осемте закрити университети  заявиха, че ще използват всяка възможност, която им предоставя законодателството, за да се опълчат срещу съкращенията на 1 349 - те служители.  По думите им без тях функционирането на учебните заведения е абсолютно невъзможно.

В същото време данните сочат, че в рамките на няколко години преди разразяването на икономическата криза в гръцките университети са били назначени над 4 232 административни служители. За сравнение общият брой служителите в университетските администрации е 6 171 души. В много от случаите обективността на процеса  е поставена под въпрос, след като повечето от служителите са били назначени без никакви критерии и най-вероятно според принадлежността им към определена партия или в резултат на лични познанства. Първоначално те са били назначени с временни трудови договори, а след 2004 са придобили статут на държавни служители.

Към момента и по силата на решенията на техните ръководства са закрити университетите в Атина, Солун, Патра, Крит, Йоанина и Атинската Политехника. „Бъдещите съкращения са в пълно противоречие с член 16 от конституцията, който регламентира самоуправлението на университетите”, заяви заместник-ректорът на Политехническия университет в Атина Тоня Моропулу. Ректорът Симос Симопулос призова министерството на образованието да оттегли заповедта си и да върне служителите по техните места. Искането му обаче е неизпълнимо, след като по силата на подписания с гръцките кредитори меморандум до края на годината трябва да бъдат съкратени 12 500 държавни служители.

Кризата в сферата на образованието продължава, но без участието на учителите в средните училища, които преустановиха своите стачни действия. Въпреки гръмките призиви на синдикалистите за провеждане на повтарящи се петдневни стачки и уверенията за засилено участие, след първите няколко дни учителите се върнаха в учебните кабинети. На последното заседание на синдикалната им организация предложението за продължаване на стачните действия пропадна, след като представителите на 30 организации по места се въздържаха, а 17 гласуваха за тяхното прекъсване. 12 организации са подкрепили предложението за обявяване на нова петдневна стачка и други пет – за 48-часова.

Към момента 100 училища в цяла Гърция продължават да се намират под ученическа „окупация”. Очаква се президентски указ, по силата на който учебната година ще се удължава за всички ученици в училищата, които остават под „окупация” за повече от три дни. 

Категории: Общество университети съкращения държавни служители учители стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus