Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ректори закриха четири университета

25 Септември 2013 / 09:09:40  GRReporter
1115 прочитания

Ръководствата на Атинския университет, солунския университет Аристотел, Политехническия университет, университета в Йоанина  и Педагогическия факултет в Тесалийския университет обявиха, че прекъсват функциите на учебните заведения. За университета в Атина това е трета поредна седмица, в която престават както образователната, така и административната функция на учебното заведение. За Политехниката затварянето важи до следващата сряда, когато съветът на деканите ще реши дали ще продължи мярката. Университетите в Йоанина и Солун също ще останат затворени до следващата седмица.

Причината за пълното блокиране на всички функции в четирите университета е предстоящото съкращение на 1 349 административни служители от общо осем висши и полувисши учебни заведения. Решението на техните ръководства предизвика бурни реакции в гръцкото публично пространство.

Много коментатори критикуват действията на ректорите, които обвиняват в лицемерие, след като са решени да провалят началото на академичната година само за да защитят интересите на група държавни служители. Недоволството им се допълва от факта, че преустановяването на всички функции от университетите практически спомага за това конкретните служители да получат нормално заплатите си в края на месеца, въпреки че няма да работят нито ден.

Спорният протест на ректорите съвпада със срока за записване на новоприетите студенти, който изтича на 27 септември. Очаква се от министерството на образованието да дадат отсрочка.

В същото време продължават протестите на учителите в средните училища. Тяхната синдикална организация ОЛМЕ не успя да вземе решение за продължение на пет-дневните стачки и засега те участват в обявената от синдиката на работещите в държавния сектор АДЕДИ 48-часова стачка.

В същото време расте броят на училищата, в които учениците обявяват окупации, което практически означава, че те „превземат” училищните сгради и не позволяват да се провеждат учебни занятия. Според публикации в много случаи тези „спонтанни” окупации са инициирани от самите учители, които успяват да постигнат целта да бойкотират учебния процес, но да получават заплатите си нормално, след като не са официално в стачка.

Отговорът на министерството на образованието за окупациите на училища се очаква съвсем скоро. Според източници от ведомството правната служба работи върху проект за президентски указ, според който „за училищата, в които се провежда окупация за повече от три дни учебната година ще се удължава за същия период от време”.

Според данните от областните дирекции по образование, в окупация се намират от 10 до 15 на сто от училищата в цяла Гърция. В Атина под окупация се намират 70 училища, а в Солун техният брой е 40.

Днес от 13:00 в Атина ще се проведе протест срещу реформите в сектора на образованието с участието на учители от средните училища, ученици и студенти. От 18:00 синдикатите на служителите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ, леви организации и партии организират антифашистки протест на площад Синтагма. По нареждане на полицията от 11:30 ще бъдат затворени станциите на  метрото „”Синтагма”, „Панепистимио” и „Евангелизмос”.

Очаквайте подробности. 

Категории: Общество протест образование университети стачка окупации на училища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus