Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкол в гръцките синдикати

04 Декември 2010 / 16:12:55  Виктория Миндова
2415 прочитания

Разкол настъпи в Съюза на служителите в частния сектор (ГСЕЕ) след разкритието, че са се провеждали тайни срещи между представители на синдикалните сили и работните организации, в присъствието на министъра на заетостта и социалното осигуряване Лука Кацели. В епицентъра на събитията е разискването за въвеждането на двустранните индивидуални бизнес договори, които ще имат по-голяма тежест от досега установените Колективните трудови договори.

От трибуната на генералния съвет лидерът на най-големия синдикат в Гърция Янис Панагопулос защити управлението си като подчерта, че в период на строга икономическа политика е отвоювал за гръцките служители в частния сектор 1,7% годишно повишение на заплатите, което е било базирано на средно изчислената инфлация за страните от еврозоната. Това е била голяма победа, защото според Меморандума за финансова помощ увеличенията на заплатите в следващите три години е трябвало да бъдат замразени. Половината зала приветства изказването, а другата половина остана безразлична пред постиженията на синдикалния лидер. „В Гърция има около 983 хиляди частни предприятия, 90% от които имат до 50 служители. В 73% от тези предприятия работят не повече от 20 души. Това означава, че тези хора не са защитени от синдикалните сили в страната”.

„Ние се борим за правата на работещите и няма да приемем никакви отстъпки”, изрецитира Янис Панагопулос и продължи: „Не сме подчинени на никоя партия и на никое правителство”. След това бе освиркан.

„Ама какви ги говорите”, се чу от тълпата. „Провалихте се, разберете го”, продължиха виковете от публиката. Представителите на комунистическата партия в синдикалните сили на Гърция ПАМЕ заклеймиха Панагопулос и неговите последователи, като предатели и подчинени на работните организации. Сегашният лидер на Съюза на служителите в частния сектор е член на синдикалния съюз на ПАСОК. От пролетта на 2010 година започна да се вдига вълна на недоволство срещу него. Главното обвинение е, че не си върши работата и не защитава правата на работниците в Гърция, защото партията, от която идва в момента е управляваща.

Разочарованието от развитието на икономическата ситуация в страната и промяната на установените норми в трудовите взаимоотношения, разтърси синдикатите до такава степен, че в деня на генералния съвет се обявиха две оставки. Главният секретар на съюза Вангелис Бузулас (представител на синдиката на Нова Демокрация) и заместник-председателят Георгиос Гаврилис (от СИРИЗА) заявиха, че напускат генералния съвет на Съюза, но не самата организация. Янис Панагопулос ги обвини в безотговорност и липса на синдикална съвест. Според него оставките са стратегически ход, който обслужва тесните партийни интереси на двамата самоотлюспили се, които нараняват с действията си синдикалното движение.

Двамата представители на генералния съвет от своя страна обявиха разочарованието си от начина на управление на Съюза. Десният сидикалист Вангелис Бузулас побърза да се защити в официално изказване пред медиите като заяви, че не е чувал никога за каквито и да е тайни срещи с министър Кацели и представителите на търговско-индустриалните организации и никога не е взимал участие в такива срещи. Той остави впечатление дори на засегнат от последните развития на трудово-правните отношения в страната, което е и официалната причина за напускането на управителния съвет на синдиката.

В журналистическите среди в Гърция обаче се говори, че докато двамата синдикални дейци не напуснат изцяло организацията, не може да се смята, че те са категорично против политиката на Съюза на служителите в частния сектор. Действието им има по-скоро драматичен, отколкото реален ефект, като крайната цел (според непотвърдена информация) е да се смени управлението на синдиката на следващото общонационално събрание.

 „Когато се подписват Колективни трудови договори, с които намаляват доходите на работещите, съществуването на синдикатите се обезсмисля”, заяви Георгиос Гаврилис. Според него липсва стратегия за защита на работническите права. Той призова да се свика извънредно всеобщо събрание на синдикалните сили в Гърция през март 2011 година, на което да се обединят всички сили в един организъм, за да се достигнат по-добри резултати в отвоюването на правата на служителите.

Единственото, около което се съгласиха всички синдикалисти в Гърция на това събрание бе провеждането на общонационална 24-часова работна стачка на 15 декември 2010 година. На нея се очаква всички недоволни да излязат по улиците на страната – няма да е за пръв път тази година. Лозунгите ще са познати и от предишни гръцки стачки – Не! на Международния валутен фонд, на политиката на социалистическото правителство, против отмяната на Колективните трудови договори. Комунистическите синдикалисти от ПАМЕ, разбира се, отново излязоха с индивидуално предложение. Те се обявиха за една предварителна стачка или на осми, или на девети декември следващата седмица, която да подгрее борците за работническа правда за протеста на 15 декември.

Драмата около двустранните индивидуални бизнес договори се разви в последната седмица, след като правителството реши да вкара законопроект за либерализирането на трудовия пазар в страната. Според проектозакона големите предприятия с над 50 души персонал ще могат да подписват споразумения, които няма да са съобразени с Колективните трудови договори във всеки сектор – минимално ниво на заплатата, работно време и др. Намаленията на заплатите не може да преминава 12% и новите договори ще важат за неповече от две години. Индивидуалните договори ще могат да се приложат само, ако предприятието има доказан финансов проблем и за да се избегнат уволнения, ще се съкратят заплатите на всички служители. 

Категории: Общество стачки 15 декември ГСЕЕ профсъюзи партии Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus