Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкол сред земеделците

12 Февруари 2013 / 17:02:43  GRReporter
875 прочитания

Хватката между земеделците и правителството продължава да се стяга след отказа на премиера Андонис Самарас да се срещне с техни представители. “Червеният” синдикалист от Тесалия Евангелос Бутас, който е един от основните водачи на земеделците още от 90-те години заяви, че в отговор на искането са получили следното обяснение: “От премиерския кабинет ни уведомиха, че г-н Самарас не може да ни приеме, защото вече е даден отговор на икономическите ни искания. За процедурните въпроси ни посъветваха да се обърнем към компетентното министерство”.

По този начин правителството показа за пореден път, че няма намерението да отстъпи под натиска на земеделците, които в неделя взеха решение да блокират движението по гръцките магистрали за няколко часа на ден.

Полицейски отряди, които не се поколебаха да използват сълзотворен газ срещу разярените фермери не им позволиха да изпълнят заканата си най-вече на двете централни магистрали Егнатия и Атина-Солун.

Източници от правителството критикуват радикалната левица СИРИЗА и Комунистическата партия за земеделските протести и косвено ги сочат като техни инициатори с цел да се предизвика напрежение между кабинета и земеделците.

В същото време все по-силно проличава разединението в техните редици и конфликтът между водените от Евангелос Бутас тесалийци и участниците в така наречената Инициатива на земеделците за това кой е “лидерът” на протестите непрекъснато ескалира.

“Никеа не представлява блокадите в цяла Гърция. Поканихме ги три пъти на наши събрания, но не дойдоха, Ние отстъпихме и изпратихме представители на заседанието в Лариса в неделя. Там обаче не приеха представителството на нашата общогръцка инициатива за създаването на общ фронт. Оставиха ни извън плановете си и не ни включиха в обща група в случай, че премиерът би пожелал да се срещне със земеделците”, заяви Христос Гонтиас от Инициативата.

От своя страна Евангелос Бутас потвърди дистанцирането на земеделците от Тесалия за създаването на Инициатива за реорганизирането на синдикалния въпрос сред земеделците с думите: “Не сме били обединени никога. Защо говорят за разеднение? Никога не сме имали нищо общо с тях”.

Той допълни, че на общото събрание в неделя са били поканени за участие представители на блокади. “Искаха да се включат в комисията, която сформирахме. Не им отказахме, но решихме да включим по един представител от всяка област. Те обаче искаха да ги включим като Инициатива. Ние ги поканихме като представители на блокади, а те искаха да участват като отделна група”.

Всички признават, че блокадата при село Никеа до Лариса е най-голямата, тъй като в нея участват земеделци с 1 500 трактора. Политическото влияние на нейните водачи достига до много други земеделци в други региони. Но колегите им, които подкрепят Инициативата са разположили не по малко трактори по пътищата в регионите на : Серес, Драма, Кавала, Еврос, западен Солун, Ливадия, Фтиотида, Домокос, Камена вурка, Килкис, Ахаия, Кардица, Халкидики, Орхоменос и други.

Въпреки твърдата позиция на правителството компетентното министерство не прекъсва диалога с производителите. Днес заместник-министърът на земеделското развитие се срещна с представители на земеделците до село Кулура в област Иматия в северна Гърция. Министърът Атанасиос Цавтарис прие производителите на праскови, които настояват да получат незабавно парите за продукцията си, която са предали на 14 предприятия миналото лято. Днес им бяха изплатени дължимите 12 милиона от четирите от предприятията и не е ясно кога ще получат дължимото от останалите.

По-рано днес земеделци от област Еврос проведоха символична блокада на гранично-пропускателния пункт Кипи на гръцко-турската граница. 

Категории: Общество земеделски протести блокади синдикалисти правителство опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus