Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ракът при децата е болест за цялото семейство

11 Август 2014 / 13:08:40  Анастасия Балездрова
1358 прочитания

Онкологичният център “Мариана Вардинояни – Елпида”, който отвори врати през есента на 2012 е може би една от най-съвременните онкологични болница за деца в целия свят. Болницата разполага с три хематологично-онкологични отделения, едно отделение за трансплантации на костен мозък и медицински кабинети за преглед извън отделенията и помещения за дневно лечение. Те се посещават от деца, които са изписани и идват за да им бъдат направени някои терапии веднъж в месеца.

В приветливата сграда на центъра се помещава също училище, въпреки че често уроците се провеждат в стаите на децата. В хотелската част на комплекса 30 стаи приютяват деца от провинцията и техните майки, а понякога и бащи, които трудно могат да поемат разходите за престой далеч от дома си, които често продължават до няколко години.

Преди няколко месеца към центъра бе открита банка за донори на костен мозък с цел да бъдат осигурени транспланти за малките пациенти, които са засегнати от различни видове рак. За болницата, която е частно дарение към държавата и където лечението на децата е абсолютно безплатно GRReporter разговаря с директора на отделението за трансплантации и научен отговорник на банката за донори на костен мозък Стелиос Графакос.

Г-н Графакос, какъв е капацитетът на болницата и каква част от засегнатите от ракови заболявания деца могат да се лекуват в нея?

Болницата се състои от всички отделения, които се занимават с детския рак. По-конкретно имаме три педиатрични хематологично - онкологични отделения и отделение за трансплантации. Всяко от отделенията е в състояние да поеме лечението на 28 – 30 деца. В отделението за трансплантации леглата са 15. Болницата покрива 80 на сто от нуждите в Гърция. Онкологични детски отделения има също в Солун (2 отделения) и в Ираклио на остров Крит, които също работят много добре, просто поемат по-малък брой пациенти.

Болницата е част от детската болница “Агия София” (“Света София”). Тя е дарение на дружеството “Елпида” към гръцката държава, като текущите й нужди се покриват от Националната система за здравеопазване. Това означава, че родителите на болните деца не плащат нищо за лечението, защото всички разходи се покриват от държавата.

Съществуват ли ракови заболявания, които са най-често срещани сред децата?

Ракът в детска възраст е различен от рака при възрастните, тоест той се проявява по различен начин. Докато при възрастните хора средата играе основна роля, например пушачът е изправен пред висок риск да се разболее от рак на белите дробове или който не се храни добре е заплашен от рак на дебелото черво, при децата нещата са различни. При тях основната роля се заема от генетичните фактори, тоест от предразположението на детето да образува рак, без това да означава, че съществува наследственост. Затова и раковите заболявания в детска възраст като например левкемията се развиват бързо. За сметка на това обаче те са много податливи на лечение. В резултат на това в 80 на сто от случаите лечението на левкемия при децата е успешно. Съответният процент при възрастните е 30 на сто.

Колко бързо действате от момента, в който поставяте диагнозата?

Обикновено в рамките на седмица. Терапията започва веднага след първите изследвания. Следваме протоколи, които се прилагат в много западноевропейски и други страни и резултатите са много добри.

В началото на тази година към болницата бе открита банка за потенциални донори на костен мозък. Разкажете ни за нея.

Първо бих искал да кажа, че трансплантацията на костен мозък или на стволови клетки се извършва с цел да бъдат преборени особени опасни заболявания. Както вече казах, 80 на сто от засегнатите от левкемия деца биват лекувани успешно чрез химиотерапия. При останалите 20 на сто, които са зле от самото начало или се получава рецесия на заболяването се подлагат на трансплантация, защото лекарствата не могат да решат проблема. Такива заболявания са високорисковата левкемия, имунната недостатъчност, таласемията и други.

За да пристъпим към трансплантация е необходимо да намерим подходящ донор, т.е. човек, чиито клетки имат подобен генетичен състав с този на пациента. Първоначално търсим донор сред членовете на семейството, но вероятността да намерим съвместим донор, обикновено сред братята и сестрите е от порядъка на 25 – 30 на сто. Следователно повечето от пациентите нямат подходящ донор сред семейството си и е необходимо да потърсим такъв.

За щастие, днес в много страни съществуват донорски банки, където са регистрирани над 23 милиона донори – доброволци от целия свят.

Тъй като в Гърция техният брой беше малък и нивото на информираност по темата беше нисък, преди три години университетът в Патра създаде първия донорски център, наречен “Дари живот”, където са регистрирани 5 000 донори. По-мащабната инициатива обаче започна преди 5-6 месеца със създаването на дружеството “Орама Елпидас” от дружеството “Елпида” и неговата създатела Мариана Вардинояни. Основната цел на дружеството е създаването на донорска банка, за да бъдат покрити нуждите на пациентите в Гърция. До момента са се регистрирали 4 500 доброволци и се надяваме в рамките на 5 години да съберем 100 000 доброволци, за да можем да намираме подходящ донор-грък за всички пациенти, които нямат такъв сред членовете на семейството си. Днес в 90 на сто от транспантациите, които се провеждат с помощта на “външен” донор, присадките идват от Германия, Италия и други държави.

Това означава ли, че и гръцката донорска банка ще предоставя транспланти за нуждите на пациенти от други държави?

Категории: Общество деца онкологични заболявания болница Мариана Вардинояни - Елпида банка за донори на костен мозък трансплантации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus