Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Работещите в туризма стачкуват в разгара на сезона

27 Юни 2012 / 15:06:51  Анастасия Балездрова
1314 прочитания

След тримесечно затишие, Атина отново стана театър на социални протести, макар и слаби. Със ниско участие преминаха митингът и шествието, които организира днес федерацията на служителите в ресторантьорския бизнес и туристическата индустрия в рамките на обявената 24-часова стачка.

Участниците се събраха в началото на пешеходната улица Дионисиу Ареопагиту в подножието на Акропола. Те държаха плакати с исканията си, които са да няма намаления на заплатите и да се подпише нов колективен трудов договор, тъй като действащият изтича на 18 юли.

 

„Не можем да позволим новите служители да започват работа с толкова ниски заплати”, заяви Никос Папагеоргиу от управителния съвет на федерацията. Според него в Гърция се губят работни места, понеже много от работодателите предпочитат да наемат персонал от съседни страни, „като България и Румъния” под формата на обучение и с много ниско заплащане. „Друг проблем е, че много колеги са подложени на натиск, за да работят без социални и здравни осигуровки”, посочи той.

След това участниците в протеста потеглиха на шествие с цел да стигнат до министерството на заетостта. Въпреки че не заемаха цялата улица, а само едната лента, те все пак успяха да блокират на няколко пъти движението, с което предизвикаха недоволството на чакащите на светофарите шофьори.

В началото на шествието се движеше микробус с големи високоговорители, от които ечаха лозунги. Вървящите зад него участници ги повтаряха ритмично. От съдържанието им беше ясно, че повечето от тях са членове на синдикалната организация на Комунистическата партия, ПАМЕ. Показателно за това бе и присъствието на много по-големи на възраст хора, които се намираха там вероятно, за да подкрепят протеста.

И понеже от федерацията избраха един от най-жарките летни дни, в които Атина приема хиляди туристи, съвсем естествено протестът се превърна във вид атракция за возещите се в един туристически автобус чуждестранни посетители.

Шествието премина пред парламента, и улица Панепистимиу, където чакащи по спирките граждани клатеха недоволно глави при вида на протестиращите. Когато стигнаха до министерството, участниците бяха подредени на тротоара срещу сградата, а малко по-късно министърът на заетостта Янис Вруцис прие делегация, съставена от председателите на дружествата на служителите в няколко централни хотели на гръцката столица.

Те представиха исканията си на министъра, с който се очаква да се срещнат отново след седмица. След това шествието се отправи към намиращия се съвсем близо офис на асоциацията на хотелиерите в област Атика. Синдикалистите предупредиха своите работодатели, че готвят различни протести, в случай че исканията им не намерят решение. Както съобщиха от синдиката, на 10 и 11 юли ще се проведе нова, 48-часова стачка и не е изключено дотогава да се организират и други протестни акции.

До момента не е ясно какво в било участието в стачката на национално ниво, но то не се очаква да е голямо, като се има предвид, че в Атина хотели, ресторанти, кафетерии и заведения от всякакъв вид обслужваха клиентите си, както през всеки друг ден.

Категории: Общество стачка шествие служители в хотели и ресторанти колективен трудов договор синдикалисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus