Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първомайските чествания се пренесоха по плажовете

01 Май 2013 / 15:05:59  Виктория Миндова
799 прочитания

“Всички са на плаж, хората не подкрепиха истински празника”, коментира разочарован гражданин, който беше дошъл още в 10:30 часа сутринта на площад Клавтмонос, за да вземе участие митингите посветени на деня на работещите.

GRReporter  се включи в събиранията по случай празника, за да отрази настроенията в обществото. Основният въпрос, който  задавахме на честващите първомайския ден беше “Днес стачкувате ли или празнувате деня на работещите?” Отговорите, които получавахме бяха уклончиви, но повтарящият се мотив беше, че гръцките вече не почитат датата първи май така, както й се полага.

Според много поддръжници на левите сили в Гърция първи май не трябва да се смята за официален национален празник, който да е почивен ден всяка година. Тази дата трябва да запази автентичността си и на нея да се организират стачки, а не хората да почиват.

“Първи май трябва да е ден за стачка и протести, а не официален неработен ден”, настоява синдикален член на организациите за местно самоуправление. “Направиха първи май цирк. Смисълът на самата дата се загуби, след като държавата постанови, че първи май е официален неработен ден”, настоява синдикалистът.

Същото мнение споделя и представител на Гръцката комунистическа партия, който коментира пред GRReporter, че първомайските чествания не могат да бъдат налагани от правителството, а трябва да са естествен израз на протест срещу несправедливата политика и потъпкването на трудовите права.

По предложение на Гръцката търговска камара (ЕСЕЕ) правителството прие първи май в Гърция тази година да бъде работен ден, а почивката да се пренесе във вторник седми този месец. “По този начин гражданите ще могат да посетят магазините за последни покупки преди Великденските празници и да имат пет пълни почивни дни”, обясниха от търговската камара.

Синдикалните сили решиха, че промяната на почивния ден е несправедлива и обявиха общонационална стачка. Призоваха гражданите да се присъединят към протестните митинги и шествия, но малко откликнаха на тяхната покана. “Само представителите на ГСЕЕ – Съюза на заетите в частния сектор са около 50 души”, коментира пред GRReporter журналист от гръцка медия.

В столицата се проведоха три различни митинга по случай денят на работещите. Единият беше на площад Клавтмонос организиран от двата големи синдиката – на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) и на служителите в държавния (АДЕДИ). Вторият беше на синдикалната организация на Гръцката комунистическа партия на площад Синтагма пред парламента, а третият беше на извънпарламентарните леви организации и анархистите пред историческия музей. Въпреки мащабната организация, участието на гражданите в първомайските митинги беше вяло.

Данните колко души се включиха в първомайските шествия остават противоречиви. Според различните медии участието на работещите в митингите в Атина варират от три хиляди до седем хиляди в различните медии. От полицията все още няма официална информация колко души са излезли по улиците в деня на работника. Неоспорим факт остава обаче, хората, които дойдоха да подкрепят празника и обявената стачка бях значително по-малко в сравнение с предишни години. 

“Днес почитаме борбата и жертвите на трудовата класа за постигането на човешки условия на труд; почитаме борбата за обществени, трудови и социални права. В същото време изпращаме послание на правителството, надзорната тройка и на силните на Европа, че продължаваме борбата срещу несправедливата политика, която унищожава установените трудови права”, заяви председателят на АДЕДИ Костас Цикрикас.

“Сегашният първи май повече от всякога са актуални исканията, за които са се борили нашите предшественици преди десетилетия. Отново се борим за осемчасов работен ден, за трудови и социални права и настояваме да запазим основни човешки права, които биват отнети по насилствен начин в последните три години”, каза във връзка с деня на работника Зоис Пепес, който е представител на управителния съвет на ГСЕЕ.

Въпреки гръмките изказвания на синдикалистите, слабата подкрепа от страна на гражданите остави негативно впечатление в присъстващите.

“В Гърция има 1,6 милиона безработни по неофициални данни. По официални са 1,3 милиона. Около 100 хиляди държавни служители ще бъдат засегнати по един или друг начин от закриването на различни организации в държавната администрация. Държавните чиновници, като изключим униформените служители са около 500 хиляди. Защо днес не успяхме да се съберем дори 10 хиляди работещи, които да почетат празника”, попита с огорчение протестиращ мъж, който работи в частна фирма.

Категории: Общество социални проблеми първи май стачки протести плаж Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus