Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първият автобус без шофьор в Трикала

16 Февруари 2014 / 10:02:34  GRReporter
1403 прочитания

Един малък автобус без шофьор пресича централните улици на Трикала. Малкото футуристично превозно средство минава почти незабелязано: електрическо е, следователно не вдига шум и не отделя замърсители, Това е първият автобус без шофьор, който се движи в европейски град и учените очакват с голям интерес коментарите от пилотното му функциониране.

Това описание не се отнася до далечното бъдеще, а ще е реалност след няколко месеца. Трикала е първият от 5 европейски области, които ще изпитат пилотно автоматизираните автобуси без шофьори. „И единствената градска област, тъй като останалите 4 са кампуси, панаирни пространства и крайградски райони” казва Одисеас Раптис, изпълнителен директор на e-trikala, общинската компания, която ръководи проекта.

Маршрут от 1200 метра

Трикала събира най-висока оценка  между 12 кандидатстващи европейски градове за приложението на програмата CityMobil2 (Cities Demonstrating Cybernetic Mobility). Програмата, която се финансира от Седмата рамкова програма на ЕС за изследване и технологично развитие се отнася до създаването на пилотна платформа за автоматизиран транспорт, който ще бъде изпитан в различна обстановка в Европа. Според програмата, целта не е да изчезнат шофьорите на автобуси и да бъдат заместени от компютри, а да се създаде ново средство за градски транспорт, което да допълва съществуващите.

„В рамките на програмата ще получим 6превозни средства за 6 месеца” казва Раптис. „Автобусът без шофьор ще се движи по специално създаден маршрут от 1200 метра по улиците Караискаки, 28 Октовриу,  и 25 Мартиу и ще има 6 спирки. В края на месеца ще пътуваме в Холандия, за да обсъдим различни технически въпроси и се надявам да получим автобусите в края на лятото. Ще е много полезно за учените автобусите да бъдат изпитани при различни атмосферни условия- от 40 градуса през август до влажната есен и режещия студ на зимата” допълва той. Автобусът се движи съ ниска скорост, около 20 км/час.

 

Може ли да катастрофира, най-вече заради неуважението на гърците към правилника за движение? „Смятам, че е невъзможно” казва Раптис. „Автобусът се движи бавно Освен това е оборудвано навсякъде с датчици и спира дори при малки препятствия- примерно ако топка изскочи на пътя. Във всеки случай, до автобусите винаги ще има контрольор, така че да може да го спре ако има нужда”.

Приложението

Засега трябва да се реши един ... съдебен детайл, който не се отнася до само до Гърция, а до всички страни, в които ще се провежда пилотната програма. „Преговаряме с Министерството на транспорта, тъй като превозното средство трябва да се сдобие с номера и да бъде разрешено движението му. И разбира се, да бъде застраховано” казва Раптис.

„Ммного е вълнуващо, че този проект ще започне нашия град. Автоматизираният транспорт е бъдещето. Той  ще обслужва слабонаселени райони, може да замести градския транспорт през нощта, така че да има 24-часово обслужване ... Потенциалните приложения са многобройни” допълва Раптис.

Допълва съществуващите транспортни средства

Автоматизирани системи за трансфер (или CTS ) се базират на използването на „кибер- превозни средства” с автоматично управление. Според CityMobil2, тези системи са идеални за допълване на съществуващите транспортни средства и предлага колективни или индивидуални ( при поискване) услуги. Например, когато търсенето е ниско или спирките са далече, може да се намеси, за да се захранват с пътници класическия обществен транспорт. Днес има много форми на автоматизиран транспорт по целия свят, сред които Group Rapid Transit в Rivium Park Shuttle (Холандия), Моргантаун (САЩ ), Personal Rapid Transit на летище Хийтроу (Великобритания) и Masdar (Обединените Арабски Емирства). Тези системи са доказали своята ефективност, но са трудни за употреба в градските зони,тъй като  се нуждаят от специална пътна инфраструктура. CityMobil2 започна през септември 2012, ще има обща продължителност от 4 години и има 45 различни партньори, от общините до изследователите.

 

Категории: автобуси без шофьор пилотна програма Трикала Citymobil2
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus