Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестиращи изгориха знамето на Европейския съюз в Атина

19 Февруари 2014 / 20:02:24  Анастасия Балездрова
1084 прочитания

Над 4 000 души участваха в днешния общогръцки протест на фермерите, който бе организиран от Координационния съвет на блокадите в Атина. Земеделци и животновъди от цялата страна пристигнаха в Атина с автобуси, а колегите им от островите – с кораби на пристанището в Пирея.

Те се събраха на протестен митинг на площад Ватис в центъра на Атина, където представителите на пътните блокади изразиха категоричното си недоволство от политиката на правителството.

Малко преди речта на председателя на Координационния комитет на блокадите Вангелис Бутас трима младежи застанаха пред трибуната и запалиха знамето на Европейския съюз. Не стана ясно кои са те, тъй като в протеста се бяха включили както членове на младежката организация към Комунистическата партия на Гърция, така и от СИРИЗА и Независимите гърци. Силите на комунистите определено надхвърляха останалите, което вероятно се обяснява и от факта, че Бутас е дългогодишен член и кандидат на партията за поста на областен управител в област Тесалия.

В речта си той се възпротиви на планираното от правителството данъчно облагане на фермерите. „Средните земеделци се борят за своето оцеляване”, каза той и допълни: „Знаем, че с новите мерки и Единната аграрна политика концентрирането на земеделската продукция и земеделските площи в ръцете на малък кръг хора се ускорява и това ще означава безработица за малките и средните земеделци”. Според Бутас всяка от блокадите ще реши как ще засили протестите си утре, а на 9 март се очаква всички заедно да отбележат годишнината от селския бунт в село Килелер до Лариса през 1904.

Мащабното шествие потегли към площад Синтагма след продължилия 2 часа митинг. Фермерите викаха антиправителствени лозунги, а на улица Стадиу към тях се присъединиха малка група училищни пазачи, които протестират срещу включването им в режима на мобилност в държавния сектор.

Когато пристигнаха пред сградата на парламента фермерите застанаха пред огражданията и продължиха да протестират, а Вангелис Бутас и още няколко членове на Координационния съвет на блокадите предадоха протестна петиция в парламента.

По-рано служителите в двете металургични предприятия „Халивургия” (собственост на групата от компании Манесис) и „Халивургики” (собственост на фамилия Ангелопулос) протестираха срещу предстоящите масови съкращения. Ръководството на първото предприятие информира 120-те служители, че в момента може да им изплати обезщетения, без да гарантира, че ще има тази възможност и през следващите седмици.

Предприятието на фамилия Ангелопулос обяви, че е решено да прекъсне функционирането си след 31 март. Служителите проведоха блокади на пътя Атина – Коринт до сградата на „Халивургики”. Преди началото на митинга си в центъра на Атина фермери от Пелопонес спряха, за да им изразят своята подкрепа.

Категории: Общество фермери протест пътни блокади знаме Европейски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus