Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протести в подкрепа на обвиняем за тероризъм

10 Юли 2013 / 17:07:12  GRReporter
761 прочитания

Въпросът около продължаването на предварителния арест на Костас Сакас, който е обвинен за участие в терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра” предизвиква все по-бурни реакции. Днес съдебният съвет отново отложи разглеждането на искането му да бъде освободен след 31-месечен престой в ареста, без да бъде проведено дело в съда. Законният срок за конкретната мярка е 18 месеца.

В подкрепа на Сакас се обявиха десетки университетски преподаватели, артисти, юристи, журналисти, лекари, учители, пенсионери и бивши затворници, които днес изразиха позицията си по-активно, като заявиха, че ако до понеделник няма съдебно решение, ще започнат гладна стачка. Самият Костас Сакас също провежда гладна стачка от 37 дни и в момента се намира охраняван в болницата в атинското предградие Никеа.

В същото време според очевидци на пешеходната улица пред музея на Акропола е имало напрежение, след като полицаи от отрядите за борба с масовите безредици нападнало група протестиращи, които раздавали листовки и викали лозунги в подкрепа на Сакас.

Според полицейски източници около 100 – 150 души излезли от станцията на метрото до Акропола и провели шествие по пешеходната улица Дионисиу Ареопагиту, викали лозунги и пишели със спрей по стените послания за солидарност към арестанта.

Когато групата стигнала до музея на Акропола полицейските сили спрели демонстрантите. Последвали пререкания и силите на реда задържали за проверка 10 души. Според преценката на полицията протестиращите са имали намерението да се придвижат към археологическия обект и да закачат протестен плакат на него.

Протестите бяха провокирани от решението на съдебния съвет да удължи срока на задържане на Костас Сакас с още шест месеца. Той отхвърля обвинението, че е член на “Конспирацията на огнените ядра”, но не отрича, че е анархист.

От началото на гладната си стачка до днес състоянието му се е влошило сериозно, след като е загубил 37 килограма и рискът да получи сърдечен удар или необратими поражения на жизненоважни органи.

Във връзка с искането за освобождаване на Костас Сакас група анархисти са окупирали сградата на областната управа на Крит в Ираклио. Окупация има и във факултета по изкуства на Солунския университет “Аристотел”.

Евродепутатът от СИРИЗА Никос Хундис постави въпроса на вниманието на Европейската комисия и поиска незабавната й намеса “за прекъсването на ареста на обвиняемия, чието здраве и живот са под опасност вследствие на гладната стачка, която започна на 4 юни 2013”.

ПАСОК и Демократичната левица също реагираха негативно на удължаването на ареста на Сакас с шест месеца.

В понеделник членове на неправителствената организация Лекари на света се опитаха да посетят Костас Сакас в болницата, но дежурният полицай не им позволил да влязат при него. В края на миналата седмица бяха проведени два протестни митинга пред болницата.

Категории: ОбществоКриминална хроника анархист Костас Сакас предварителен арест Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus