Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протести срещу бюджетните съкращения за международния ден на хората с увреждания

03 Декември 2012 / 19:12:39  Анастасия Балездрова
1408 прочитания

Хора в инвалидни колички, с увреждания на зрението и слуха, болни от синдрома на Даун, заедно със своите придружители и близки се събраха пред ведомството, за да изразят недоволството си за орязването на пенсиите и социалните помощи, което ги е довело до състояние на пълна бедност, както заявиха.

„Казваме не на разпадането на социалната държава, не на заплатите на глада, не на уволненията”, бе основният лозунг на гръцката Национална федерация на хората с увреждания. Нейният председател Янис Вардакастанис заяви, че „хората с увреждания не са се борили никога за нищо повече от правото си на достойно съществуване”.

„Сега ние трябва да плащаме сами за лекарствата. Освен това трябва да покриваме от джоба си много голяма част от стойността на инвалидните колички, които често струват над 2 000 евро. Имаме много проблеми”, заяви един от мъжете, които държаха лозунгите.

Той допълни: „Добре, нека направим жертви. Но това орязване на доходите не може да продължи вечно. Трябва да се насочат към имащите, а не да продължат да режат от нас. Това е лесният начин”.

Според участниците в протеста техните доходи са намалели с поне 40 на сто. „Ситуацията е драматична. Ако нещата продължат така сред хората с увреждания ще има и жертви”.

За забавянето в изплащането на помощите те порицаха онези техни съграждани, които с помощта на фалшиви документи са получавали помощи в продължение на години. То бе причинено от процедурата по преброяването на на реалните инвалиди и разкриването на измамниците.„Заради тях много хора останаха без помощи за голям период от време. За много от тях това са единствените им доходи”, викаха инвалидите.

Техните представители призоваха правителството да реши въпроса, понеже появата на публикации, в които се описват случаи на измами „увеличават предразсъдъците на обществото срещу нас. За мнимите инвалиди са виновни службите, лекарите и политиците от всички правителства, които създадоха тази корупционна мрежа”.

След края на протеста част от тях потеглиха на шествие към парламента. Някои простестираха, като поставиха изкуствените си крайници на парапета пред сградата на народното събрание. 

Снимка: Reuters/ Yannis Behrakis

Категории: Общество инвалиди социални помощи бюджетни съкращения международен ден на хората с увреждания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus