Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протести и шествия дадоха тон за утрешната общогръцка стачка

17 Октомври 2012 / 21:10:33  Анастасия Балездрова
918 прочитания

Гърция е обхваната от стачна треска ден преди общогръцката стачка, организирана от големите синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ.

Всички новинарски емисии и информационни предавания по гръцките телевизии и радиостанции замлъкнаха до 06:00 в четвъртък сутринта, заради стачката на журналистите. Днес те проведоха протестно шествие от сградата на Журналистическия съюз в Атина до министерството на заетостта. Медийните представители протестират срещу новите строги икономически мерки, които се очаква да бъдат гласувани съвсем скоро. Според някои източници гласуването в парламента ще се състои след седмица, на 25 октомври.

За утре синдикалната организация на журналистите обяви 4-часово прекъсване на работата от 11:00 до 16:00. Това означава, чеще им е позволено да отразяват само стачката и протестното шествие.

По-рано днес се проведе протестният митинг на Общонаучния фронт, който учредиха в понеделник представители на висококвалифицирани професии. Инженери, адвокати, лекари и нотаруиси се събраха пред сградата на Адвокатската колегия в Атина и потеглиха на шествие към миинистерството на финансите.

Техните синдикални представители поискаха среща с министъра Янис Стурнарас, но първоначално тяхното искане не намери отзив. Пред ведомството бяха разположени два полицейски автобуса, а улицата и входът се охраняваха от членове на отрядите за борба с масовите безредици.

„Тройката – вън от гърция”, гласеше плакат, който държаха трима млади адвокати. Под лозунга се посочваше, че той е отправен от „пленума на председателите на адвокатските колегии в Гърция.

Лекарите в болничните заведения обявиха 48-часова стачка. Утре стачкуват също работещите в Националната здравна система, здравните центрове, центровете за лечение на хронични заболявания, социалните служби и „Бърза помощ, както и зъболекарите в цялата страна.

С решение на Гръцката конфедерация за търговия няма да работят търговските обекти. В стачката ще участват и собствениците на павилионите, които продават тютюневи изделия и вестници.

Протестният митинг на синдикатите ГСЕЕ и АДЕДИ ще започне в 11:00 на площада пред парка Педио ту Ареос. Привържениците на комунистическия синдикат ПАМЕ ще се съберат на площад Омония в 10:30.

Служителите в градския транспорт също ще участват в протестите. Работещите в метрото, електричката и трамвайния транспорт съобщиха, че ще започнат работа от 09:00.

Работещите в железниците и тролейбусния транспорт няма да работят. Заради стачката в железниците няма да се извършва маршрутът на метрото от станция „Дукисис Плакентиас” до летището.

Автобусите ще се движат от 09:00 до 21:00. Такситата няма да работят от 08:00 до 17:00.

От 10:00 до 13:00 няма да се извършват полети от и към атинското летище, заради стачката на ръководителите на въздушното движение.  Корабите също ще останат вързани на пристанищата.

Категории: Общество протести стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus