Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протест на мотори срещу фискалната консолидация

03 Октомври 2012 / 14:10:47  Виктория Миндова
970 прочитания

Служителите в кметствата и общините отново се вдигнаха на протест в района на Атика, но този път обиколиха центъра на столицата и отделните общини на мотори. В 12 часа следобед бяха затворени централни пътни артерии, за да мине шествието на моторизираните стачкуващи. Те негодуват срещу новите съкращения в държавния сектор, които трябва да спестят 11,6 милиарда евро от бюджетните разходи в следващите две години.

Шествието започна от централата на синдиката в района на Метаксургио, мина през площад Омония. По улица Стадиу стигна до министерството на заетостта и социалното осигуряване, където протестиращите се спряха да скандират лозунги против правителството и водената политика. След това блокира булевард Амалиас пред парламента на площад Синтагма и завърши пред офисите на ПАСОК.

“Това е нашият начин да покажем организирано реакцията си срещу новите мерки, които идват с плана за фискална консолидация. Те ще доведат всички ни – обществото, работещите и пенсионерите до пълна бедност и немощ”, заяви специално за GRReporter председателят на синдиката на служителите в организациите за местно самоуправление (ПОЕ-ОТА) Темис Баласопулос. Той подчерта, че кметствата са заплашени от пълен финансов крах от идващите съкращения.

Работещите в кметствата и общините са едни от най-непримиримите противници на текущите реформи. “Готови сме да се противопоставим с активни стачни действия на всички, които поддържат новите антисоциални мерки и искат да ни поставят на колене”, добави синдикалистът. Общинските служители се заканват, че ако мерките за фискална консолидация бъдат приети ще последва масов black out на администрацията на организациите за местно самоуправление. Ще има окупации на офисите на партиите, които поддържат тристранното коалиционно правителство, ще бъдат блокирани общинските служби и градските бунища. Баласопулос заяви, че от началото на кризата заплатите на служителите в сектора са паднали с 40%. “Няма да позволим това да продължи”.

Съпричастни към акцията на общинските служители са и работещите в столичния градски транспорт. Тролеите в Атина обявиха шест часова предупредителна стачка между 10 часа сутринта в сряда до 16 часа. Синдикатът на работещите свика общо събрание, за да вземе решение как ще продължат стачните действия в следващите седмици.

Докерите и служителите в пристанищните администрации също надигат глава. Те обявиха, че в момента, в който се приемат новите бюджетни съкращения ще излязат в 48-часови поредни стачки. Всички търговски кораби и фериботи ще останат на пристан за неопределен срок от време. Същата стачна процедура се очаква да последват и работещите в данъчните служби в Гърция. Окастрянето на заплатите и сливането на държавните институции ги засяга пряко и те са категорични, че няма да се дадат без бой.

Генералният съвет на данъчните обяви, че следващата седмица ще е първата от поредица 48-часови стачки, в които данъчните управления по райони ще останат затворени. Последната стачка през септември създаде сериозен проблем на данъкоплатците, които не успяха да внесат на време разсрочените вноски от дължимите данъци върху дохода и недвижимото имущество. Междувременно здравните работници започнаха повсеместни блокади на офисите на директорите на държавните болници. В Солун повече от 30 училища не отвориха врати в сряда. Те бяха окупирани от гимназисти, които протестират срещу съкращенията във финансирането в образователната система.

В сряда банковите служители в Емборики обявиха първото от поредица от стачни действия срещу продажбата на финансовата институция на Alpha Bank. Те искат управлението на банката-приемник да гарантира работните им места, нивото на заплатите и настояват да се подпише Колективен трудов договор.

Категории: Общество стачки кметства общини Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus