Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проектозакон намали заплатите в държавните предприятия, стачки срещу фирмените трудови договори

10 Декември 2010 / 16:12:46  GRReporter
1998 прочитания

Радикални промени ще настъпят в сферата на инвестициите, в режима на заплащане на служителите в държавните предприятия (ДЕКО) и в цените заради увеличаването на данъка добавена стойност.

Нов проектозакон, който вчера късно вечерта беше одобрен от министерски съвет, за преимуществено значение на фирмените договори пред колективните, засилва позицията на работодателите и подкопава завюваните до момента трудови права на служителите в частната сфера. Синдикатът на частните служители ГСЕЕ веднага отреагира срещу новия спешен законопроект и обяви 3-часова стачка (между 12 и 15 ч.) и митинг пред парламента в 13 ч. във вторник. Към тях няма да се присъедини синдиката на държавните служители АДЕДИ, които ще стачкуват 24-часа на следващия ден. Пиковият момент на стачките в цялата страна се очаква в сряда, когато е обявена обща стачка срещу радикалните мерки на правителството, които удрят трудовите права на служителите от частната и държавната сфери.

Новата разпоредба, която влиза в колективното трудово право е свързана с формулирането на нова форма на колективен трудов договор – Специален Фирмен Колективен Трудов Договор, чиито условия ще се определят от социалните партньори всяка година. Ако този договор бъде нарушен се счита за невалиден, а ако бъде осъден, обезщетението за уволнение се изчислява въз основа на заплащането, което е вписано в съответния браншов колективен трудов договор. Този тип трудови договори ще могат да сключват и фирми с персонал под 50 души.

Проектозаконът на министерство на финансите вчера беше внесен в Комисията за финансовите въпроси към парламента и бързо ще бъде изпратен за гласуване на пленарно заседание в парламента на 14 декември.

Във връзка с разпоредбите за гъвкав трудов пазар и опростяване на практика на трудовото законодателство се предвижда да се преразгледа заплащането на служителите на половин работен ден, а за служителите на временен договор след 36 месеца при един и същи работодател директно техният договор ще става безсрочен, казва се в проектозакона.

Големи промени се очакват и за служителите в държавните предприятия, които получават двойно по-големи заплати от частните служители. За тях ще бъде поставен таван на месечната заплата от 4000 евро месечно, като изключение ще правят заплащанията на директори и администратори. Според проектозакона заплатите по-високи от 1800 евро на месец ще бъдат намалени с 10% като се премахват и надбавките за нездравословна работа и за семейно положение. Най-високото намаление на заплата на служител се очаква да достигне 25%.

Служителите на едно от най-големите държавни предприятия – гръцките железници, днес обявиха, че ще сложат подписите си под колективен трудов договор както правят от 21 години и няма да приемат да им се намалят заплатите. Техният протест е срещу новото намаление, което според техните изчисления достига до 50% на парите, които получават и срещу покриването на скандала за „потъналите” инвестиции от 10 млрд. евро без да е довършен нито един от планираните за тези суми проекти.

Проектозаконът предвижда намаление на заплатите и на служителите в Земеделската банка с 10% за заплатите над 1 800 евро, аккто и премахването на надбавките за „обслужване на клиенти”, а ще продължи да се дава надбавка за подкрепа на нископлатените служители.

Увеличения ще има в цените на сметките за ток, на цените на цигарите, които ще достигнат до 4 евро, както и на много други продукти и услуги. Трябва да се отбележи, че в новия проектозакон-„метла” няма да има промени в данъчните служби, тъй като служителите се възпротивяват. Новият проектозакон включва седем големи промени в облагането с данъци като зпаочнем от увеличението на ДДС от 11% на 13%, намаление на ДДС за лекарствата и за престоя в хотели от 11% на 6,5%, опростяване на системата за превоз на нафта за отопление като се премахва специалния потребителски данък за горивата при получаването от митницата на нафтата от нейните доставчици. Ще намалее и потребителския данък върху електрическата енергия за домашна употреба от 5 евро/MWh на 2,2 евро/MWh, но ще се увеличат фирмените ценоразписи от 2,5 евро/MWh на 5 евро/MWh и изцяло ще се махне данъка за потребление на електрическа енергия за земедлски нужди.

 

 

Категории: Актуално трудов договор заетост частна сфера железничари данък добавена стойност инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus