Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приемат бюджет 2011 със стачки и заплахи

22 Декември 2010 / 08:12:55  GRReporter
1360 прочитания

Днес депутатите в гръцкия парламент ще гласуват бюджета на страната за 2011, който предвещава трудна година на строга финансова дисциплина, икономически ограничения, болезнени реформи и социални сътресения. Правителството на Георгиос Папандреу е изправено пред труден вот, където критиките срещу политиката му нарастват не само от страна на опозицията, но и от страна на собствената му партия. По принцип опозицията се обяви против предложения проекто бюджет с аргументите, че той не е изпълним и в следващите месеци ще трябва да бъде актуализиран.
    Депутати от ПАСОК също се обявиха срещу проектобюджета с аргумента, че “аритметиката не излиза”. Те направиха важното уточнение, че ще подкрепят бюджета, но не вярват, че той ще бъде изпълнен. Набира сили вътрешнопартийната критика към Папандреу, че подценява работата на парламентарната група на социалистите, не разяснява достатъчно добре политиката си сред собствените си депутати и дори пренебрегва една част от тях като системно им отказва срещи.
    Оказва се, че и социалистическото правителство не е единно в действията и думите си. Основната работа и тежест на реформите се изнася на практика от двама министри - на финансите Георгиос Папаконстантину и на здравеопазването Андреас Ловердос, следвани от транспортния министър Димитрис Репас, докато останалите някак си са неубедителни до пречещи в някои случаи.
    Тежка е и ситуацията извън парламента и правителството. Стачната вълна в Гърция не просто не отслабва, а се засилва въпреки приближаващите празници. Днес, в деня на гласуването на бюджета се провежда 24-часова транспортна стачка. Протестите на транспортните работници продължават и в четвъртък и петък и на практика направиха ад коледните празници за жителите на Атина и Солун.
    От 12,00 до 15,00 часа днес се провежда и 3-часова общогръцка стачка в знак на протест срещу бюджета. Синдикатите организират протестно шествие в 13,00 часа пред сградата на гръцкия парламент - точно в часа, когато депутатите вътре в сградата ще гласуват бюджета за следващата година. Междувременно стачни действия готвят и адвокати, аптекари, шофьори, архитекти и строителни инженери - този път срещу отварянето на така наречените затворени професии.
    На целия този фон логично изглежда предупреждението на международната агенция Fitch, че в края на януари, когато ще изготви доклад за състоянието на страната може да понижи кредитния рейтинг на Гърция. В момента той е ВВВ, най-ниския кредитен рейтинг, при който агенцията препоръчва инвестиции. Подобни предупреждения към Атина отправиха вече и другите две големи международни агенции Moody’s и Standard&Poor’s.

Категории: бюджет 2011 депутати стачки градски транспорт кредитен рейтинг Fitch
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus