Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Придошлите води на Марица заливат област Еврос

29 Октомври 2014 / 11:10:29  GRReporter
879 прочитания

Проливните дъждове, които предизвикаха мащабни наводнения в югоизточна България повишиха критично водите на Марица в гръцката й част. Придошлата река вече проби един от насипите, в резултат на което се наводняват постепенно между 2 – 3 000 декара обработваеми площи в района на село Пранги.  

Нивото на Марица вече достигна 5,92 метра до село Питио при критична граница 5,70 метра. Местните власти и военните поделения в региона се намират в състояние на повишена готовност.

„В момента положението е под контрол, но ние се намираме в готовност. В миналото сме имали случаи, в които нивото на реката е достигало до 6,10 метра”, заяви заместник-областният управител на Еврос Димитрис Петровиц. Той допълни, че в Марица падат по 1 000 кубически метра вода в секунда.

През изминалата нощ е заседавал координационният съвет на Гражданска защита в региона. Участниците в него са решили, че ще предприемат мерки за облекчаване на ситуацията в случай, че нивото на водата надхвърли 6,50 метра. Тогава ще бъдат отворени бентовете при Питио и ще бъде проведено контролирано наводнение на определена площ с цел да бъде избегната вероятността водата да премине над насипа. „Прилагането на мярката няма да заплаши по никакъв начин населени места”, посочи заместник-областният управител.

Според експерти продължаващите валежи в южна България не са предвестници за подобряване на ситуацията. Гръцки медии пишат, че положението в Турция не е по-добро, тъй като вероятността от преливане на притока на Марица – река Тунджа е много голяма. Предвид тази опасност турските власти за затворили превантивно два моста по пътя към Карагач.

Властите в Еврос издадоха предупреждение, в което съветват жителите на околоречните региони да не се доближават до Марица и насипите по течението й, както и да отстранят земеделски машини и съоръжения от заплашените от наводнение места.

От съображения за сигурност бе прекъснато движението по железопътната линия Александруполи – Дикеа.

Очаквайте продължение. 

Категории: Общество река Марица област Еврос наводнения Гражданска защита
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus