Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

През 2015 Солун ще има крематориум

05 Септември 2014 / 09:09:42  GRReporter
785 прочитания

Кметът на Солун Янис Бутарис заяви, че изграждането на крематориум в града продължава нормално, съгласно неотдавна приетата законова поправка. Така кметът отговори на журналистически въпрос във връзка с решението на Светия синод по темата.

«Законът, приет неотдавна, казва ясно, че крематориуми могат да бъдат изграждани както в общински гробища, така и извън тях», заяви кметът и добави: «Нека припомним, че задължение на Общината е погребването на покойниците, но не и кремирането им. Това е избор на гражданите, който е възстановен, и държавата се отнася благосклонно към този впрос, затова и бе гласувано това изменение в закона. Това е и въпрос на хигиена, нека не го забравяме. Гробището в район Малакопи в Солун вече е препълнено и трябва да бъде затворено. Това в Терми е с ограничен капацитет, а това в Евкарпия в даден момент също ще бъде напълнено. Получили сме писма от 5 траурни агенции, които са готови да пристъпят към изграждането на крематориум. Ние ще започнем изграждането на крематориум на общински терен, извън гробищата, в индустриалната зона, и ще поканим всички заинтересовани, които искат на инвестират, да го направят, защото това е един вид инвестиция, а общината не е бизнесмен».

На въпрос кога може да се очаква да бъде готов крематориумът, кметът отговори по следния начин: «Вярвам, че в началото на 2015 ще имаме една цялостна картина за това кога ще започне да функционира крематориумът. Вижте, въпросът с крематориума не е догматичен, казали са го много пъти всички религии. Въпросът е, че църквата не иска да извършва опело на тези, които ще бъдат кремирани. Опелото съответства на това, за което народът казва "не искам близкият ми да си отиде от този свят без да му бъде прочетена молитва''. Когато почина съпругата ми, не можех ли да ѝ направя първо опело и после да кажа, че ще я погребем на село, а да я откарам в крематориума? Можех, разбира се. Казваме куп лъжи през целия си живот. По този въпрос обаче аз отказвам да помагам в изричането на лъжи».

 

 

Категории: Солун крематориум кмет Янис Бутарис траурни агенции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus