Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Превеждат шариата на гръцки

13 Февруари 2014 / 12:02:06  GRReporter
1127 прочитания

Неписаният мюсюлмански закон, известен с името шариат ще придобие конкретен законен формат в Гърция. Преди няколко дни министърът на образованието Константинос Арванитопулос подписа решение за учредяването на комисия, която ще има за задача да кодира правилата на шариата в Гърция.

На първо време книгата ще засяга само гръцките граждани с мюсюлманско вероизповедание, които живеят в област Тракия. Книгата ще бъде издадена на гръцки и арабски език и ще представлява наръчник за решаването на отношенията и връзките сред мюсюлманското малцинство. Практически това ще означава, че мюфтиите ще имат документ, въз основа на който ще решават споровете.

Ески джамия в Комотини

Шариатът е съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни от живота на ортодоскалните мюсюлмани. Той превъплъщава гласа на пророка Мохамед, които се интерпретира от четири основни школи в исляма. Наръчникът на гръцкото министерство на образованието следва най-значимата сред тях – школата Ханафи. Тя е наречена на името на основателя си Абу-Ханифа. Привържениците й допускат по-голяма свобода при тълкуването на шариатските принципи на религиозен живот и правни норми, като условието е решенията да са насочени към добруването на общността. Ханифитите преобладават в Турция, Ирак, Афганистан, Пакистан и Индия.

Сред мюсюлманското малцинство в Гърция шариатът се прилага само във връзка със семейното и наследственото право. Това означава, че мюфтията изпълнява ролята на съдия и се произнася по казусите според каноните на исляма. Юридическите компетенции на мюфтиите са им гарантирани от закон, гласуван от гръцкия парламент през 1990.

С решението на министерството на образованието гръцкото правителство изпълнява едно дългогодишно искане на мюфтиите от Тракия. В последното си писмо до ведомството мюфтията в Комотини Мечо Джамали посочил, че „нуждата от създаване, отпечатване и безплатно предоставяне на една книга за шариата е повече от належаща”.

Изданието, което предстои да бъде съставено ще бъде възможно най-кратко и съдържателно. Целта му ще бъде да обясни на всички гръцки граждани, независимо от тяхната религия, че прилагането на шариата в регламентирането на отношенията сред мюсюлманите е свързано с тяхната религиозна принадлежност, традиция и култура. Също така, че той не заплашва по никакъв начин не заплашва човешките права и общия законов ред в Гърция.

Изданието ще носи заглавието: „Наръчник за междуличностните отношения според свещената правна система Ханафи”. Мюфтиите в Комотини, Ксанти и Дидимотихо ще го използват като помагало в изпълнението на съдебните си функции, които са предвидени от гръцкия закон.

В министерското решение се посочва: „Съставяме неплатена комисия, чиято единствена цел ще бъде съставянето на наръчник под формата на ръководство с примерно заглавие „Наръчник за междуличностните отношения според свещената правна система Ханафи”. Според съвместното решение на мюфтиите този наръчник ще се основава на автентичните източници на ханифитската школа за семейно и наследствено право. Наръчникът ще бъде съставен на гръцки език и на езика на Корана (арабски език)”.

В комисията участват тримата мюфтии, начело с мюфтията на Комотини Мечо Джамали. Авторските права на наръчника ще принадлежат на гръцкото министерство на образованието. 

Категории: Общество шариат мюсюлманско малцинство Северна Гърция мюфтии семейно и наследствено право ислям ханифитска школа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus