Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преградата по границата с Турция е почти готова

14 Октомври 2012 / 12:10:53  GRReporter
1062 прочитания

Старата полицейска академия в Комотини днес е център за нелегални емигранти. Една обикновена мрежа разделя двата свята. От едната страна са стотина души, арестувани от август насам. Небръснати, с измачкани дрехи, гневни и със сълзи в очите. Висят по мрежите, викат думи на неразбираеми езици, само един знае малко английски. Срещу тях- гръцки и чужди журналисти с камери и айфони.

Еврокомисарят Сесилия Малстрьом, отговаряща за емиграционните проблеми, в присъствието на министъра на обществения ред Никос Дендиас и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в Гърция Панайотис Карвунис, им задава въпроси: "Какво ядете?", "Колко често излизате в двора?", "Подадохте ли молба за убежище?  Вместо отговори чува ритмични викове "Сирия", "Свобода", "Човешки права". В центъра за емигранти във Вена, Малстрьом посещава стаите. Няма блъсканица, но се чуват оплаквания за условията на задържане. Обещава на един тежко болен, че ще му намери по-добра болница. Обещава и преместване на емигрантите в нова сграда. Онези, които разбират, я гледат с разочарование. Няколкото минути публичност не стигат, за да се опише положението им.

Миналия понеделник еврокомисарят огледа четири центъра за емигранти в окръг Еврос. На въпрос на гръцка журналистка дали не е по-подходящо нейният пост да бъде зает от някого от Южна Европа, например от страна, имаща подобни проблеми -като Гърция или Италия, Малстрьом реагира с гняв. Губи шведското си хладнокръвие и обяснява, че нейната страна има огромен опит в предоставянето на убежище. Според оценките, броят на нелегалните емигранти в Швеция е между 60 000 и 100 000. За сравнение, само в окръг Еврос през 2010 г. са заловени 56 000 нелегални емигранти. Посещението на Меркел, заради което във вторник бяха затворени централни атински улици, попречи на разходката на Малстрьом в квартали като Агиос  Панделеймонас, които по нищо не напомнят Стокхолм.

След заминаването на Малстрьом за Атина, журналистите посещават Кереес, един хълм на границата с Турция, срещу Одрин.  Началникът на Полицейската дирекция на Орестиада Йоргос Саламангас, служи тук от началото на 90те години. Координирал е всичките операции по задържане. Обяснява, че службата е подсилена с кучета, хора, както и с технологични средства. Като резултат от това идва впечатляващото намаляване на броя на нелегалните емигранти в Еврос. През август са заловени 1800 човека, а през септември само 70.  

По сухопътната граница с Турция се строи преграда. До момента мрежата е висока 2,5 метра, ще достигне до 3 м. Завършен е първият етап на проекта- 7,5 от предвидените 12,5 километра. Според Саламангас ще бъде готова до края на октомври. Той вярва, че преградата ще допринесе значително за справянето с проблема.   

Категории: нелегални емигранти граница преграда Еврос Сесилия Малстрьом
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus