Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предизборните подаръци на Самарас за Великден

17 Април 2014 / 14:04:48  GRReporter
898 прочитания

За Великден гръцкото правителство е приготвило за гражданите цял куп предизборни подаръци. Така след разпределянето на т.нар. социален дивидент от първичния излишък, което се очаква да стане след около 20 дни, се предвиждат още мерки в полза на данъкоплатците.

Една от тях е вземането на решение за данък лукс, което ще отпуши пазара на недвижими имоти, като се очаква да бъде оповестена и регулация за незаконните постройки. Едновременно с това правителството публикува и наредба за пътния данък, благодарение на която хиляди собственици на автомобили ще могат да получат обратно регистрационните си табели плащайки само тази част от данъка, която дължат до края на годината. Освен това, както всяка година преди Великден, с решение на министъра за защита на гражданите, се опрощават нарушенията на водачите и те могат да си вземат обратно отнетите регистрационни табели, талони и шофьорски книжки.

Започва приемането на заявления и изплащането на т.нар. социален дивидент

До края на седмицата се очаква да заработи специален интернет портал към Главния секретариат за информационни системи, където ще могат да се подават заявления за изплащането на т.нар. социален дивидент. Имащите право на добавката, които са подали заявлението до края на април, ще получат сумата наведнъж по банковите си сметки до 10 май, т.е. след около 20 дни от началото на приемането на заявленията.

Данъкоплатците ще трябва да попълнят следните данни: име и фамилия, осигурителен номер, номер на партидата за електричество, броят на хората, които живеят заедно, и, разбира се, номера на банковата сметка, по която ще бъде преведена сумата.

Добавката започва от 500 евро за несемейните, и се увеличава в зависимост от броя на децата, като достига 833 евро за семейство с две деца. По-конкретно, започвайки от 500 евро сумата се увеличава със 166,7 евро за съпругата и с 83,3 евро за всяко дете. Така например, едно семейство с четири деца има право на добавка в размер на 1 000 евро.

Какво се променя с данък лукс върху недвижимите имоти

От около три месеца пазарът на недвижими имоти в Гърция е „замръзнал“, тъй като въпреки че данък лукс беше гласуван в рамките на последния законопроект, тълкувателната разпоредба към него все още остава на хартия, а договори за покупко-продажба не се сключват, защото не е ясно колко точно ще бъде размерът на този данък.

Сега правителството иска да приключи с този въпрос и в следващите дни се очаква да бъде подписана от ресорния министър съответната разпоредба с указания, и най-накрая пазарът да се отпуши, като бъдат освободени от „пленничество“ 250 000 непредложени недвижими имота.

Глътка въздух за пътния данък и връщането на регистрационните табели на автомобилите

От днес, Велики четвъртък, собствениците на леки автомобили ще могат да получат обратно регистрационните табели на своите леки автомобили или мотоциклети, които са оставили в данъчните служби, ако могат да платят 9/12 от годишния пътен данък.

Съответната наредба е публикувана вече в „Държавен вестник“ и със заповедта, изпратена до данъчните служби от главния секретар по публичните приходи Харис Теохарис, се отваря пътят за връщането на регистрационните табели на собствениците на леки автомобили и мотоциклети, като ще се плаща дължимият за тях пътен данък само за месеците, оставащи до края на годината.

В кои отрасли ще бъдат разпределени 4,2 милиарда евро от новата Национална стратегическа референтна рамка

Области като туризма, производството на селскостопанска продукция, транспортната инфраструктура, околната среда, фармацевтичната индустрия, енергетиката, строителството и информационните технологии, се очаква да бъдат подпомогнати с 4,2 милиарда евро от Националната стратегическа референтна рамка, разкривайки 550 000 работни места.

С програмите от новата Национална стратегическа референтна рамка на обща стойност 4,2 милиарда евро в девет динамично развиващи се отрасъла, се цели рестартирането на гръцката икономика.

Това е първата стъпка, която активизира новия модел за развитие на страната, и според източници, финансираните дейности ще бъдат готови за обявяване в началото на септември.

 

 

Категории: предизборни подаръци Великден Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus