Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Празникът Чист понеделник и обичаите, свързани с него, в Гърция

28 Февруари 2014 / 14:02:46  GRReporter
5978 прочитания

С празника Чист понеделник се отбелязва началото на четиридесетдневните пости преди Велиден. Този ден е наречен така, защото на него християните се „пречистват“ духовно и физически. Според традицията на този ден се ядат постни ястия, а освен това в Гърция той е обявен официално за неработен.

Традиционното излизане сред природата в този ден се нарича „кулума“ и включва пускането на хвъчила. Ако времето позволява, всички отиват сред природата, като вземат със себе си постни ястия, играят хора и се забавляват.

„Кулума“ се празнува по различен начин в различните райони на страната, с характерни и традиционни обичаи, но навсякъде хората се забавляват като си хапват, пийват, играят хора и пеят.

Ето някои от обичаите, свързани с Чист понеделник в различните райони на Гърция:

Обичаят на Агата от Места и други села на остров Хиос

В много села (Места, Пирги, Лити, Олимпи, Лангада), всяка година се спазва традиционният обичай на Агата, започнал по време на турското робство и осмиващ съдебните процеси на турците.

Агата, строгият турски съдия, се определя от жителите на селото. Подготовката за обичая започва от сутринта, а по-късно на централния площад на селото излизат агата, яхнал магаре, и прокурорът като хвърлят конфети.

Въз основа на присъда всеки е длъжен да даде пари, предназначени за културното дружество, а понякога се включват и ... удари с пластмасова бухалка.

«Народният съд за неморални действия» в Карпатос

На Чист пост понеделник в Карпатос се провежда «Народен съд за неморални действия», който представлява удобен случай за пречистване и раздаване на правосъдие в началото на Великите пости.

Обвиняеми са всички, които се държат неприлично, или предизвикват с действията си другите. Те са откарвани пред правосъдието от местните жандарми, наречени «дзафиети», натоварени със задържането на „извършителите“. Старейшините на острова се заемат да съдят „грешниците“ и така започват импровизираните шеги и закачки, като предвестник на празника, който следва.

«Фустанелите» на остров Наксос

На остров Наксос оживяват елементи от дионисиевия култ, като „Звънарите“ и „Фустанелите“. На Чист понеделник по улиците излизат мъже, облечени във фустанели (дълга мъжка бяла риза, част от гръцката народна носия), и се събират на групи, всяка от които има свой водач – байрактар. Той носи байрака – дълга пръчка със завързана накрая цветна кърпа. Групите посещават жените в съседните села, и играят с тях хора на централния площад под съпровода на цигулки и лаути (гръцки традиционен струнен инструмент). Жените във всяко село от своя страна ги гощават с вино, сладкиши и ястия.

Обичаят «Бурани» в Тирнаво

В Тирнаво, област Лариса, местните жители почитат бога на плодородието като пият, пеят, играят хора, носят изкуствени фалоси и ядат традиционното ястие „бурани“.

«Бурани» е турска дума и означава ориз със зеленчуци (или спанак с ориз) и днес представлява традиционно ястие във вид на супа от спанак, коприва, оцет, което бележи началото на хората, песните и пиперливите закачки и шегите.

«Влашката сватба» в Тива

В района на Тива на Чист понеделник се пресъздава обичаят «Влашка сватба». Това е едно пъстро сватбено шествие, под съпровода на традиционни музикални инструменти, което представлява пародия на пастирска сватба с преоблечена „булка“.

Обичаят води началото си от 1830, когато чобаните (власи) от областите Македония, Епир, Тесалия и Румелия, изоставили неплодородната си земя и потърсили по-плодородни пасища на юг.

Екзекуцията на старицата Сику в Месини

В района Кремала, Месини, се прави възстановка на екзекуцията на старата Сику, една старица, която била обесена на това място по заповед на Ибрахим Паша. След това всеки посетител може „да бъде обесен“ от „палачите“ на бесилката.

Следобед на същия ден има карнавал с платформи и танцови състави, а малки и големи се маскират.

„Брашнената война“ в Галаксиди

Следобеда на Чист понеделник Галаксиди напомня военна зона. Групи от местни жители се бият помежду си, като се целят един друг с брашно и оцветен прах. Обичаят е останал в историята като «брашнена война» и се празнува от „епохата на корабите“, около 1840. Участниците се събират на площада, откъдето започва „войната“ с брашно или сажди, затова старите дрехи или някоя специална найлонова униформа са задължителни.

Категории: Чист понеделник обичаи традиции брашнена война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus