Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Празничните планини от боклук в Атина

21 Декември 2010 / 19:12:00  Анастасия Балездрова
1657 прочитания

Анастасия Балездрова

 

Тонове отпадъци „красят” през последните няколко седмици доста квартали в центъра на гръцката столица. Планините от боклук буквално блокират улиците, а миризмата, която се носи от тях принуждава жителите да променят маршрута си до вкъщи.

Според някои преценки около 5000 тона битови отпадъци се намират в и около кофите за боклук за радост на плъхове и котки.

Някои шегаджии дори поставиха лампички върху планините от отпадъци, след като броени дни преди Коледа Атина прилича на едно голямо сметище.

Основната причина, поради която не се събират всички отпадъци е, че общинският отдел „Чистота” продължава да не функционира нормално, тъй като работниците още чакат да им се заплатят обезщетенията за извънреден труд. Жителите обаче с трудност прикриват своя гняв. Ето какво каза за GRReporter г-жа Соня от квартал Неос Козмос:

„Положението с отпадъците вече е непоносимо. Ние, жителите плащаме общинските такси без намаления и разсрочвания. Не можем ли поне да живеем до чисти улици и тротоари? Не съм аз човекът, който ще определи как трябва да функционира държавният сектор и дали назначенията на персонала са законни. Аз искам отпадъците да се събират всекидневно и навреме и да мога да разчитам на кмета, за който гласувам. Няма да коментирам и поведението на някои съграждани, които по време на стачката не изхвърлят само битовите си отпадъци, но и купища обемни предмети като стари легла, матраци и т.н. Това е въпрос на култура и възпитание”.   

Според председателя на изпълнителната комисия на общинските работници Темис Баласопулос проблемът се задълбочава от факта, че работещите с временни трудови договори ще бъдат или вече са уволнени, а постоянният персонал не е достатъчен за събирането на отпадъците. С тези искания Общогръцката федерация на организациите за местно самоуправление проведе днес тричасова пауза от работа от 12:00 до 15:00 часа. Още преди седмица обаче съдът определи стачката на работещите в атинската община като акт на незаконност и злоупотреба.

Според общински съветник, пожелал да запази своята анонимност обаче „обща тайна е, че във всички общини тези, които вършат съвестно работата си са работещите с временни договори. Тези, които са на постоянна работа го правят, когато са им обещали някаква промяна в поста, което се случва доста често. Разбира се, не всички работници са еднакви, но в кокретния случай повечето от служителите от отдел „Чистота”, които са на постоянна работа не вършат работата, за която са наети, а са се прехвърлили в други общински служби”.

Критиката на общинските работници е насочена към досегашния кмет Никитас Какламанис. Те го обвиняват в неакуратност, понеже въпреки многото обещания, все още не са им изплатени обезщетенията за извънреден труд, които възлизат на 1,5 милиона евро.

От своя страна новият градоначалник Георгиос Каминис, който ще застане начело на общината от 1-ви януари заяви, че „системата за чистота се намира в пълен колапс” и добави, че „начинът й на организация и управление се оказаха напълно безрезултатни”.

В същото време заместник-кметът по въпросите свързани с чистотата и околната среда Георгиос Димопулос заяви за пореден път, че гръцката столица ще бъде изчистена от отпадъците в рамките на два дни. Паралелно обаче подчерта, че всичко зависи от това дали сметищата ще функционират или работещите там ще продължат да стачкуват.

 

Категории: ОбществоСтачкаЧистотаОтпадъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus