Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правят банка на бедните в Гърция

04 Януари 2012 / 19:01:56  Анастасия Балездрова
1171 прочитания

 

Тревожни са данните от изследването на Гръцката статистическа служба за доходите и условията на живот в страната през 2010. Един на всеки петима гърци или 20,1 на сто от населението е заплашено от пълно обедняване. Финансовият праг на бедността се изчислява на 7 178 евро на човек и на 15 073 евро за домакинство с двама пълнолетни членове и две деца под 14 години.

Според изследването най-заплашени са безработните жени в процент 40 на сто, семействата с един родител и поне едно непълнолетно дете в процент 33,4 на сто. Особено обезпокоителен е резултатът и за децата до 17-годишна възраст – 23 на сто.

В същото време расте и броят на бездомниците в района на Атика. В момента те са около 15 000, като в тази бройка попадат и хората, които са загубили домовете си и са принудени да отсядат за определено време при свои роднини или приятели или нощуват в своите автомобили.

Според данни на неправителствената организация Политис” (Гражданин) проблемът с бездомниците е особено сериозен в северна Гърция, където средната им възраст е между 20 – 30 години. Психолозите и останалите специалисти възлагат явлението на икономическата криза, както и на липсата на достатъчно институции, които да подкрепят конкретната група от населението.

Научният сътрудник Михалис Кацимицис разказа за GRReporter за инициативите, които предприемат от организацията, за да помогнат на хората в неравностойно положение. Те обикалят Гърция със „социалния автобус на гражданина” и информират хората за проблемите, които бяха предизвикани от кризата, както и за инициативите си за помощ. 

„Основните проблеми са безработицата и увеличаването на броя на бездомниците и на онези, които се затрудняват да платят заемите си на банките. В тази рамка информираме за идеята ни да създадем една „социална банка” по примера на „банка на бедните” на Мохамед Юнус в Бангладеш. Подобни „банки” съществуват вече в поне 17-18 страни. Целта й е подпомагането с малки заеми на силно задлъжняли хора, които не могат да се обърнат към банките”. Изплащането на заемите ще става при по-добри условия, дори и с предоставянето на доброволен труд, когато получателите нямат необходимите средства.  

Първоначалната цел на организацията обаче е създаването на „една електронна платформа, където всеки човек, който има финансови или правни проблеми ще може да се обръща към специализирани сътрудници на организацията, за да потърси съвет. Стремежът ни е да променим манталитета на хората и да ги насочим да приемат идеята за социална солидарност”. На втори етап от „Политис” плануват откриването на специализиран офис, където хората в неравностойно положение ще получават безплатни съвети за начина, по който могат да изплатят постепенно своите задължения, да си намерят работа, да открият малък субсидиран бизнес, както и правни съвети.

Информирането на публиката се извършва не само чрез раздаване на листовки, но и с помощта на клоуни и улични театрални трупи, които с представленията си предават социални послания. Днес автобусът на организацията бе в солунското предградие Филиро, а през 2011 е откарал поне 60 доброволци в областите Тракия, Централна Македония, Западна Македония, Пелопонес и много острови. 

Категории: Общество социална банка бедност безработица Политис кампания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus