Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството заплаши транспортните служители с уволнения

23 Януари 2013 / 19:01:26  GRReporter
901 прочитания

„Хватката” между правителството и служителите в атинското метро се стегна още повече слоед решението на синдикалната им организация да продължат стачката за седми пореден ден. Служителите в електричката и трамвайния транспорт се „задоволиха” с няколкочасово прекъсване на работа.

Стачните действия продължават въпреки протестите от страна на ръководството на управляващата градския траспорт компания и факта, че съдът ги обяви за незаконни.

Синдикалистите отказват да преустановят стачката, която както посочват е насочена срещу „намаляването на персонала чрез разпределение в други служби и съкращения, орязването на заплатите и влошаването на условията на работа”.

Те упрекват правителството, че „разпространява невярна информация” във връзка с участието в стачката. Според данните, които предизвикаха прокурорско разследване повечето служители не работят, но получават заплащане, като ползват дължими почивни дни и болнични.

Във вторник управляващата метрото, електричката и трамваите компания СТАСИ АЕ подаде отново оплакване в съда. Съдиите обявиха днешната стачка за незаконна и забраниха нейното провеждане.

С официално съобщение компанията призова служителите „да уважат решението на съда и да се върнат на работните си места”. Ръководството обвини синдикалистите, че прилагат тактика със цел да забавят нещата, като променят своите искания, без да спазват законните наредби.

„В публичните транспортни компании спазваето на законните срокове при обявяването на стачки действия е задължително, понеже е необходима специална подготовка за информирането и обслужването на гражданите с други видове транспорт”, се посочва в съобщението.  От компанията предупреждават, че са решени да предприемат всички законни мерки срещу стачниците.

От своя страна правителството изглежда решено да пречупи непреклонността на синдикалистите. В интервю за радио ВИМА говорителят на кабинета Симос Кедикоглу отправи ултиматум към служителите в градския транспорт.

„До утре основните инициатори трябва да се съобразят с решенията на съда. В противен случай ще им бъдат наложени всички предвидени в закона санкции”, зави той и допълни, че една от тях е и уволнението.

„Зад стачката се крият партийни интереси, но никой няма да излезе напред и да признае, че носи отговорност за неудобството и проблемите, които тя предизвиква. Но този тормоз на гражданите и смута в икономическия живот на столицата не може да продължи. Средствата за масов транспорт трябва да започнат да функционират нормално веднага”, допълни правителственият говорител.

Представителите на служителите отговориха на неговите изявления с думите: „Проблемите не се решават със заплахи”.  Председателят на синдиката на служителите в метрото Андонис Стаматопулос посочи, че „такива заплахи не ни плашат”.

„Ние сме уволнени от първия ден, в който страната подписа меморандума с Международния валутен фонд. Съкратиха персонал, намалиха заплатите, а сега ни заплашват и с уволения”, каза той и не пропусна да отправи и собствената си заплаха: „Ако наредят принудително завръщане на работа, ще замре целият транспорт”.

Синдикалистите отрекоха, че заплатите им са високи и предизвикаха министерството да ги обяви публично. В същото време в социалните, а и в някои традиционни медии бяха публикувани примери за заплащането на служители в метрото. Например отговорникът за протокола получава месечна заплата в размер на 1 702 евро и в допълнение 1 096 от различни надбавки. Общо 2 798 евро.

Междувременно стана ясно, че метрото няма да функционира и утре. Електричката и трамваите няма да се движат между 12:00 и 16:00, а автобусите и тролеите – между 11:00 и 17:00. На практика това означава, че част от автобусите ще се оттеглят още в 10:00. Респективно подновяването на движението по маршрутите няма да се възстанови напълно преди 18:00.

Социалното недоволство расте с всеки изминал ден. Според източници правителството е решено да не се поддаде на синдикалния натиск. „Защото ако спечелят синдикалистите, можем спокойно да забравим реформите и да очакваме меморандум 4 с нови данъци за обикновените хора”, както се твърди в един от многото подобни коментари в социалните мрежи.

Категории: Общество стачка градски транспорт уволнения синдикалисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus