Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството планира гражданска мобилизация на учителите, за да предотврати затваряне на училищата

28 Август 2013 / 15:08:32  GRReporter
815 прочитания

Правителството обсъжда съвсем сериозно възможността за гражданска мобилизация на преподавателите, за да се осигури безпроблемното започване на учебната година на 11 септември.

Засега министърът на образованието Константинос Авранитопулос поддържа спокоен тон, но при всичките си публични изяви уверява, че правителството на всяка цена ще защити учениците и техните родители, които вече са направили своите планове за новата учебна година.

Членове на правителството, разговаряли неотдавна с премиера, съвсем не отхвърлиха вероятността за гражданска мобилизация на преподавателите, и припомниха, че това е направило министерството на образованието и през май, за да обезпечи провеждането на кандидатстудентските изпити.

Заместник-министърът на образованието Симеон Кедикоглу потвърди в свое изявление, че в „арсенала” на правителството съществува и това „оръжие”, като добави, че за момента не се обсъжда възможността за гражданска мобилизация.

И действително правителствени източници посочиха, че окончателните решения ще бъдат взети и оповестени следващата седмица, след заседанията на местните Съюзи на работещите в средното образование.

От кабинета изчакват, за да видят дали преподавателите като цяло ще последват „твърдата линия” на синдикатите си, тъй като общо убеждение на правителството е, че позицията на Федерацията на учителите в средното образование не изразява мнението на една голяма част от учителите.

Заместник-министърът на образованието Симеон Кедикоглу също изказа мнението, че преподавателите няма да последват Федерацията на учителите в средното образование, в случай че обяви стачка, тъй като Федерацията не представлява средния учител, а и между членовете й съществуват разногласия.

Той добави, че Федерацията създава изкуствена поляризация и обвини СИРИЗА, че използва учениците, за да предизвика хаос в училищата.

Вчера Федерацията на учителите в средното образование проведе първото си проучвателно заседание във връзка с протестните действия в началото на учебната година, но решението ще бъде взето по всяка вероятност в четвъртък, на заседание на 11-членния съвет на Федерацията.

Вчера синдикалистите не успяха да се споразумеят за окончателно предложение, тъй като „твърдата линия” се поддържа само от две фракции (радикалната левица СИРИЗА и лявото движение АНДАРСИЯ), които обаче нямат мнозинство, докато останалите (комунистическият синдикат ПАМЕ, независимото движение на преподавателите ДАКЕ и синдикалното движение на преподавателите ПАСК) поддържат по-умерена позиция. По-конкретно, тримата членове на съвета от СИРИЗА предлагат петдневни повтарящи се стачки, двамата членове на АНДАРСИЯ са за непрекъсната стачка, двамата членове на ПАМЕ и тримата членове на ДАКЕ предлагат една 48-часова стачка, а членът на съвета от ПАСК – две 48-часови стачки.

При всички случаи синдикалистите ще внесат своите предложения за протестни действия в четвъртък, но решението ще бъде взето от местните Съюзи на работещите в средното образование преди да отворят училищата на 11 септември.

Сред преподавателите обаче цари скептицизъм, тъй като те се страхуват от гражданската мобилизация и фиаското през май, но и финансово няма да издържат на една непрекъсната стачка.

Естествено, чуват се и гласове, според които образованието се намира в центъра на събитията заради непрекъснатите мерки на правителството, и смятат, че сега е необходима масова и категорична реакция.

Началните учители

Да подкрепят Федерацията на учителите в средното образование решиха и началните учители (Федерация на началните учители в Гърция), както и работещите в сферата на частното образование (Федерация на работещите в частното образование в Гърция). Както съобщиха от Федерацията на работещите в частното образование „решено е, че за да се справим с бурята, която вилнее в областта на образованието, трябва да се създаде единен общообразователен фронт. На общите събрания на основните звена Федерацията ще внесе предложението за общи действия и протести с Федерацията на учителите в средното образование. Нашата Федерация ще помогне с всички сили за обединения отпор на всички заинтересовани от решаването на проблемите в образованието».

В следващите дни ще заседава и Федерацията на началните учители, за да обсъди развитието на събитията в областта на образованието.

Демократичната левица против протестните действия

Същевременно, говорителят на Демократичната левица Андреас Пападопулос изрази позицията на партията, която е против евентуалното решение на Федерацията на учителите в средното образование за затваряне на училища чрез протестни действия. Той подчерта: «Нека Федерацията не продължава с това противопоставяне, използвайки като оръжие затворените училища. За да има успех един протест, една стачка, тя трябва първо и основно да има подкрепата на обществото. Ако училищата бъдат затворени, обществото ще се обърне срещу преподавателите. А това е огромна грешка».

 

 

Категории: министерство на образованието граждански мобилизация Федерация на учителите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus