Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правата ни като пътници

30 Юли 2013 / 18:07:16  GRReporter
1729 прочитания

Кораб, ферибот или самолет са трите най-популярни начина да стигнете до гръцките острови. Организацията за защита на потребителите в страната издаде бюлетин с правата на пътуващите. Той дава важни съвети какво можете да изискате от превозвача в случай на проблем или нарушение по време на пътуване.

По море

Какво следва, когато кабината или мястото ми в кораба не отоговаря на това, вписано в билета?

Пътникът има право на няколко варианта за решаване на проблема:

1. Можете да върнете билета, но ще получите обратно само половината от  стойност му, данъците към трети лица наложени върху сумата и  стойността на наложеното ДДС. Ако отмените билета 12 часа преди пътуването ще получите 75% от нетната цена и изброените данъци. Ако решите да върнете билета две седмици преди датата на пътуване, ще ви бъде възстановена пълната му стойност. Ако пътуването ви трябва да се отмени поради здравословен проблем или други необратими обстоятелства, фирмата трябва да върне 100% от платената сума.

2. Ако фирмата-превозвач ви предостави място в по-ниска категория, от това което пише на билета, вие трябва да получите удвоената стойност на разликата между двете пътни места.

3. Ако сте се настанили в по-горна класа от това, което сте платили предварително, трябва да доплатите половината от разликата между двете категории. Това не важи, ако фирмата-превозвач сама ви е предоставила възможността да пътувате в по-горна класа.

4. Последната възможност е да смените билета си за същата или друга дестинация, ако има свободни места. Тогава нямате право да искате обезщетение, нито да ви се върне стойността на билета.

За всяка една от горните възможности, трябва да внесете писмено оплакване до превозвача или до туристическото бюро, което е организирало пътуването, за да се осъществи промяната.

В кои случаи превозвачът носи отговорност за повреден или загубен багаж?

Фирмата-превозвач има отговорност за багажа, само ако пътуващият го е предал за съхранение и е получил обратна разписка за услугата.

Какво се случва, ако корабът или фериботът закъснява от обявеното разписание поради повреда?

При 90-минутно закъснение от началното разписание, пътникът има право да анулира билета си и да получи пълната му парична стойност обратно. Другият вариант е да запази билета и да пътува по-късно или за друга дестинация, като разходите за транспортиране до друго пристанище се поемат от фирмата-превозвач. По време на чакането, компанията трябва да предостави на пътниците лек обяд или вечеря, както и освежителна напитка.

Ако закъснението е над четири часа, в случай на необходимост превозвачът трябва да поеме както храната, така и подслона на пътника във ферибота или в хотел. Транспортирането от пристанището до хотела и обратно се поема от превозвача. Компанията има задължение да покрие най-много три нощувки на потърпевшите, като стойността им на ден не може да надминава 80 евро. Обезщетението се дава или на пристанището, от което заминавате, или на това, на което пристигате.

Ако до 24 часа след началото на пътуването не сте стигнали до крайната си дестинация, имате право да получите обезщетение равно на удвоената стойност на цената на пътуване и пълната сума, която сте платили за автомобила, с който пътувате (при фериботите).

Какво да очакваме, ако фериботът спре на междинно пристанище поради авария, за която той носи отговорност?

Тук също пътниците трябва да получат безплатна храна докато чакат морския съд да се върне в изправност, както и подслон на кораба или в хотел. Транспортните разходи до и от хотела са покрити от фирмата. Упражняването на правото на потребителя да се отложи или отмени пътуването си на междинното пристанище става след като попълни необходимите документи, които ще получи от компанията.

Пътувате с прекачване, но изпускате връзката, която ще ви закара до крайната дестинация, поради закъснение на първото превозно средство, което е включено в цената на билета. Какъв избор имате?

Първо трябва да уведомите за ситуацията фирмата-превозвач, от която зависи достигането на крайната дестинация. Той трябва да ви осигури храна и подслон, което важи и в случая на спиране поради авария, описан по-горе.

Ако пътуването е отменено поради климатичните условия:

Пътникът може или да остане на борда (ако времето позволява), или да отмени пътуването, като му се възстанови пълната стойност на билета. Третата възможност е да смени датата на пътуване и да запази билета.

Ако компанията отменя планираното пътуване, пътниците могат да поискат обезщетение за нанесени вреди и евентуални загуби. Какво трябва да знаете?

Ако превозвачът не ви даде обезщетение, трябва да отнесете въпроса до съда в района, в който фирмата е регистрирана. Пътниците нямат право да изискат обезщетение, ако превозвачът е уредил, друг начин за пътуване и ги е уведомил поне 12 часа преди часът на тръгване. Същото важи и ако предупреди една седмица преди пътуването и върне обратно паричната стойност на билетите.

По въздух

Какво следва, ако самолетът е препълнен (overbooking)?

В случаите, когато броят на пътниците надминава броя на наличните места, авиокомпанията трябва първо да попита кои от пътуващите са съгласни да отстъпят местата си, като им се предложат други услуги в замяна. Ако не могат да се намерят доброволци, които да отложат полета си, компанията е задължена да възстанови стойността на билета и да покрие пълната стойност на билета към началната дестинация.

Категории: ОбществоАктуално пътуване права полети фериботи гръцки острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus