Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Постната трапеза по време на криза

25 Февруари 2012 / 15:02:47  GRReporter
1905 прочитания

Тъй като тази година финансите не ни позволяват да си устроим традиционната „богата” постна трапеза за Сирни заговезни, предлагаме ви няколко съвета, за да си направите най-вкусната и икономична постна трапеза.

Далеч от морските деликатеси

Може маринованият октопод или ризотото с морски дарове да са прекрасни, но има и много други вкуснотии, които можете да сложите на вашата постна трапеза.

Нека имаме предвид, че на Чист понеделник, деня след Сирни заговезни, когато започват великденските пости, не е необходимо да ядем като за последно. Нека го възприемем като шанс да се прочистим от многото месо, изядено в предишните дни.

Тази година, заедно с морските дарове, не посягайте и към разбития хайвер. Ако пък настоявате, поне предпочетете червения хайвер пред белия, той е доста по-евтин, и достатъчно вкусен.

И така, нека помислим кои са онези храни, които ще прибавят вкус и цвят на нашата постна трапеза и ще ни заситят достатъчно.

Оцветете трапезата с туршия

Туршиите заемат почетно място на постната трапеза, осигурявайки й цвят и вкус, при това не струват много скъпо. Можете да ги намерите в супермаркета опаковани или в насипно състояние, а още по-интересно ще бъде ако ги приготвите сами.

Приготвянето на туршии от различни зеленчуци се е практикувало обикновено в миналото, за да се запазят храните по-дълго време. Приготвят се със сол, или с комбинация от сол и оцет. И не мислете, че можете да направите туршия само от класическите краставички, моркови и зелени чушки. Туршия може да се направи от почти всички зеленчуци, от чушките и карфиола до доматите и тиквичките.

Приготвя се много лесно, бързо и просто. Напълваме стъклен буркан с измити и нарязани зеленчуци по избор. Прибавяме 2 чаени лъжици сол (10 гр.) и още толкова оцет (дозата е за съд с вместимост около 500 ml). Допълваме съда с вода и го затваряме добре. Оставяме го да престои поне 2-3 дни, но ако искаме и няколко месеца, без да има опасност зеленчуците да се развалят.

Пресните зеленчуци в центъра на вниманието

Пресните зеленчуци също ще придадат вкус и цвят на трапезата ни. Една голяма чиния, пълна с пресни червени домати, зелени нарязани краставички, нарязани на дребно чушки,  моркови с лимонов сок, едно хубаво голямо авокадо, с което можете да намажете хляба си, са все чудесни предложения за вашата трапеза. Да не забравяме и маслините, които също са сред главните герои на една постна трапеза.

Варените зеленчуци на сцената

Освен прекрасните салати с пресни зеленчуци, можете да приготвите и ваши салати от варени зеленчуци. Една богата порция от варени броколи и карфиол, поръсена с риган, или една засищаща картофена салата със ситно нарязан лук, могат да бъдат чудесни блюда, подходящи за празничната постна трапеза. Дори и традиционната испанска  супа „Гаспачо” (студена доматена супа) може да ви впечатли, а със сигурност и да ви засити.

Варивата – нашите най-добри приятели

Варивата са пълноценна храна за организма с много питателни съставки и изключителен вкус. Тази година опитайте нещо по-оригинално от една чиния бобена салата или сготвен зрял фасул. Защо да не се опитате да приготвите кюфтета от нахут или кюфтенца от различни зеленчуци, грах с карамелизирани лукчета, леща с ориз, или ориз с черен боб, както го ядат в Куба. Изобщо не говоря за обичайните постни сармички или едрият фасул с доматен сос. Не ви ли омръзнаха вече?

Традиционният постен хляб „Лагана”

Колкото и икономии да правите, все пак ще купите една топла „Лагана” от кварталната фурна. И ще направите много добре, защото нейният аромат и вкус са неразривно свързани с празника Чист понеделник.

Нарежете хляба на тънки филийки и го поставете на почетно място на вашата трапеза. Някои филийки можете леко да запечете, да ги намажете със зехтин, и да ги поръсите със сол и риган (като брускети).

Десерт, за да си оближете пръстите

Дори и да не сте почитатели на халвата, денят повелява да имате на трапезата поне едно парче, с какао или без.

Ако все пак не ви се нрави традиционната купешка халва, можете да си приготвите сами домашна халва с грис и захар или мед, и да й се насладите още докато е гореща. Още по-добър избор е баклавата с орехи и мед.

И накрая, не пренебрегвайте обикновеното, но много вкусно домашно приготвено сладко, което от години се приготвя в почти всички гръцки домакинства. Ако постите за съжаление няма да можете да го комбинирате с кисело мляко, но и само сладкото не е лошо. И като казваме сладко, не ограничавайте въображението си с традиционните сладка, а опитайте най-различни – от киви и морков, до цвекло и домати.

В заключение, още един малък съвет: Добре е да приготвите голям и богат бюфет с всички ястия, от предястията и салатите, до традиционния постен хляб „Лагана” и десертите. Оставете го така през целия ден и си хапвайте с вашите приятели, когато ви дойде апетитът!

 

 

Категории: Сирни заговезни Чист понеделник пости трапеза икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus