Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Послание за живот” спасява изнемогващи пенсионери

21 Септември 2012 / 14:09:37  Виктория Миндова
1501 прочитания

Икономическата криза и промяната в статуса на гърците, която тя донесе накара неправителствената организация Лекарите на света в Атина да създаде нова програма за подпомагане на хората в третата възраст. Тя се казва “Послание за живот” и е насочена към пенсионери над 65-годишна възраст, които нямат здравно осигуряване или нямат достатъчни средства, за да си набавят лекарства от първа необходимост.

“Помагаме на възрастни хора, които имат сериозни социални затруднения. Лекар извършва посещения по домовете, който дава основни здравни услуги. Носим хранителни продукти от първа необходимост на тези хора и осигуряваме консултации със социален работник и психиатър”. Това заяви специално за GRReporter Христина Самарци, която е част от екипа на организацията. В момента “Послание за живот” обслужва около 70 пенсионери изпаднали в немилост.

Христина каза, че в последните две години профилът на хората, които търсят помощ от благотворителната здравна организация се е променил коренно. Гръцкият клон на Лекарите на света е създаден преди 23 години. В началото той се е занимавал основно с имигрантите, които не са имали достъп до обществената здравна система. Сега гърците в третата възраст, които имат ниски доходи и имат нужда от помощ се увеличили драстично.

“Главно става въпрос за хора, които не получават пенсия или пенсията им е твърде малка, за да могат да си набавят нужните медикаменти. След реформите здравните и социалните фондове не покриват голяма част от лекарствата, а други се покриват частично и пациентите трябва да доплащат, за да ги получат. Хората, които се обръщат към нас са в безизходица”, подчертава младата специалистка.

Според нея търсенето ще се увеличава с промяната на здравно-осигурителните услуги финансирани от републиканския бюджет. Държавните фондове нямат стария капацитет за покриване на 100% от стойността на лекарствата и лечението на гражданите, а помощите на социално слабите са намалени драстично.

“Аптеката в квартала заяви, че не може да ми дава вече лекарствата безплатно, а пенсията ми е минимална. Не мога да си ги позволя. Затова идвам тук”, заяви възрастна жена от Атина пред GRReporter докато чакаше на опашката за изписване на безплатни лекарства. Тя има диабет и поради промяната в листите на медикаментите финансирани от здравната каса сега тя трябва да плащат процент от терапията си. Няма семейство, което да й помогне финансово и единствената й надежда е благотворителната акция на неправителствената организация.

През поликлиниката на Лекарите на света в Атина на улица “Сапфус” 14 на ден преминават средно по 100 души – гърци и чужденци. Многодетни семейства, възрастни хора, бездомни или безработни се редят на опашка, за да се впишат в регистрите на организацията и да получат безплатна консултация или лекарства. Общо действащите поликлиники на организацията са в Атина, Перама, Солун и Ханя. “Преди по-малко от месец отворихме и последната ни поликлиника в Патра, където има сериозен проблем с нелегалните имигранти, които нямат никакъв достъп до обществените здравни услуги”.

Освен здравни услуги, организацията предлага и подслон на чужденци, които чакат узаконяване. Там се предлага спане, храна и уроци по гръцки и английски. Рязкото повишение на бездомните в Гърция е причина да се създаде в последната година и подвижния лекарски кабинет на доброволците, който обикаля столицата и Пирея, за да отдава първа помощ на нуждаещите се. “С влошаването на финансовото състояние на страната забелязахме, че има повишение при доброволците. Хората са готови да отдадат от свободното си време и знания, за да помогнат на други, които живеят в неравностойно положение”.

Програмата “Послание за живот” се финансира от фондация “Тинос” и засега има бюджет до края на годината. Финансирането покрива разходите за хранителните продукти, за лекарските услуги и разходите на социалните работници. “Надяваме се, че програмата ще продължи и през 2013 или от същата фондация, или от някой друг източник, защото има много възрастни хора, които имат нужда от нас”. Засега заетите в конкретната програма “Послание за живот” са петима специалисти, но Христина заяви, че тенденцията е екипът да се увеличи. Общо в организацията действат над 100 активни доброволци от лекарската професия и социални работници.

 

Категории: Общество социална политика неправителствени организации Лекари на света Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus