Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Порто Карас запада, уволненията продължават

02 Януари 2013 / 13:01:43  GRReporter
2055 прочитания

Управлението от най-големите и известни почивни курорти на северното Средиземноморие, комплексът Порто Карас на Халкидическия полуостров поднесе неприятна изненада на 58 от своите служители. Те бяха съкратени два дни преди Нова година като част от програмата за намаление на оперативните разходи на закъсалата финансово хотелска група.

Между уволнените са четирима от седемте члена на профсъюза на служителите в Порто Карас, съобщава председателят на Трудовия център в Халкидики Ангелос Працас. “Съкращенията са незаконни, необосновани и отмъстителни”, настоява той и свързва чистката със съдебните жалби, които част от служителите са подали за изплащане на закъснели задължения. Той допуска, че става въпрос за разчистване на сметки между управлението и някои синдикалисти, които започнаха да активизират стачни действия още през 2011.

Преди година GRReporter се свърза с представителя на синдикалната организация на служителите в Порто Карас, Димитрис Ливадиотис. Той ни обясни, че плащанията на 300 души през 2011 са били забавени с три до пет месеца, което е обтегнало отношенията между работодателите и служителите.

Тогавашният изпълнителен директор на комплекса Василис Василакис също говори пред GRReporter и уточни, че Порто Карас не може да се справи с погасяване на време с разходите за заплати поради няколко причини. По-високите данъци и по-ниските цени, които привличат клиенти са довели до намаляване на обема на паричните потоци в касата на предприятието. По-сериозната причина обаче бе, че в края на 2011 държавата още не бе върнала 6,5 милиона евро ДДС за 2010, което е нарушило драматично балансите на корпорацията. Василакис изрази доброто си желание да намери среден път за разбирателство, което беше достигнато временно.

Въпреки проблемите в края на 2011 работодатели и служители намериха общ език и хотелът посрещна летния сезон. Той не се оказа много успешен, което доведе до освобождаването на 120 души от постоянна служба до края на лятото. През есента управлението бе сменено, а малко по-късно излезе решение, че хотелът няма да отваря за туристи през зимата както бе досега. В началото на декември 2012 акционерното дружество-собственик на Порто Карас, Теники Олимпиаки обяви, че няма задължение да поддържа 500 персонал в казината на хотелската верига и ще последва освобождаване на излишния персонал.

Работата в казината на Порто Карас, които са основните източници на средства на курорта е сериозно западнала в последните години. През 2008 оборотът в тях е достигнал 20 милиона евро. През 2010 той е паднал на 8,7 милиона евро, а през 2012 той не е надминал три милиона евро. "Оборотът ни падна, държавата ни дължи десетки милиони евро и ние съответно дължим неизплатени заплати на нашите служители", казват от ръководството на хотела и добавят, че не могат да си позволят да наемат хора, когато няма работа за тях.

Категории: Общество Порто Карас Гърция Халкидики уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus