Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическа сатира с горчиво-сладък привкус на карнавала в Патра

15 Март 2013 / 19:03:32  Анастасия Балездрова
1605 прочитания

За Патра и нейните посетители краят на зимата означава карнавал. Пристанищният град неслучайно носи името „кралица на карнавала”. Всяка година той привлича хиляди гости от цяла Гърция, решени да прекарат три дни във веселие и луди забавления.

„Допреди няколко години дефилиращите платформи бяха украсени с фигури в добро настроение, намиращи се в еуфорията на празника. Тази година всички платформи с изключение на платформата на кралицата на карнавала са вдъхновени от кризата и всичко, което съдържа нашето ежедневие през последните години. Дори платформата на краля на карнавала носи името „Чудовището на кризата”, разказа за GRReporter художественият директор на карнавала Мария Курбана.

Една от платформите – творения на художника Петрос Врионис, които ще преминат през центъра на Патра през карнавалния уикенд осмива непосилния за много домакинства данък върху недвижимото имущество.

„Героите на други платформи  са германският канцлер Ангела Меркел, германският финансов министър Волфганг Шойбле, премиерът Андонис Самараси партньорите му в тройната коалиция - Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. Имаме също фигурите на представителите на надзорната Тройка. Останалите платформи показват по комичен начин как техните политики засягат живота на всички нас. Например платформата „Greek souvlaki” (гръцко шишче) осмива начина, по който изискванията на Тройката тормозят гърците”.

Въпреки очакванията за малък брой посетители всички хотели в Патра са пълни и групите от ентусиасти, които са заявили участие в карнавалното шествие са много. „От друга страна повечето от жителите на Патра, които през изминалите години заминаваха извън града, за да прекарат трите почивни дни тази година останаха тук. Освен това имаме много посетители, които са дошли на гости на свои близки и приятели. И вчера, и днес Патра е пълна с млади хора, които идват по всякакъв начин-с коли, автобуси, влак. Това е нещо, което лично аз не очаквах да се случи”.

Според Мария Курбана освен веселието и оставянето на проблемите настрана поне за няколко дни тазгодишният карнавал ще се превърне в «животворна инжекция” за Патра, чиято местна икономика се намира в спад.

Тя подчерта, че цялата организация се финансира само от общината в града, като бюджетът тази година е равен на една пета от този през 2011. „През последните две години той е много орязан, без обаче това да е засегнало по никакъв начин естетическия и художествения облик, както и самите мероприятия. Напротив – те дори са повече в сравнение с преди. Тази година създадохме център на карнавала в една от най-красивите реставрирани сгради в града – културния център „Агора Аргири”. Там се излага една голяма експозиция за историята на карнавала в Патра, чието начало се губи в далечната 1829. Показани са всички събития и празненствата, които всяка година започват от края на януари: празниците Бурбуля, карнавала на децата, „Скритото съкровище”. Излагат се също макетите на карнавални платформи от предишни карнавали, много снимки и един документален филм, който представя подготовката и нещата зад карнавалните шествия”.

В събота ще се проведе вечерно шествие, а в неделя – големият карнавален парад. Както всяка година кралят на карнавала ще бъде изгорен в неделя вечерта на пристанището в Патра.

Снимки на карнавални платформи можете да разгледате в нашия фоторепортаж.

Категории: Общество карнавал Патра политическа сатира
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus