Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицейското насилие е практика, а не „изолирани случаи”

03 Юли 2012 / 17:07:46  Анастасия Балездрова
1613 прочитания

Гръцката полиция систематично упражнява прекалено насилие, се посочва в новия доклад на Амнести Интернешънъл, който е третият поред за последните 10 години.

Въпреки многобройните случаи на побой срещу хора по време на тяхното залавяне или арестуване, гръцките власти отказват да признаят колко сериозен е проблемът и създават атмдсфера на ненаказаност, предупреждават членовете на международната организация в доклада със заглавие „Полицейското насилие в Гърция: Не само „изолирани случаи”. Сред тях жертвите все по-често се оплакват от засилено използване на химически газове и флаш гранати, най-вече срещу мирни участници в социалните протести.

През последните 10 години Европейският съд за правата на човека постанови, че в 11 случаи гръцките полицаи са поставили под риск живота на жертвите или са ги изтезавали. Според Комисията за правата на човека в ООН в два от тях Гърция е нарушила голям брой от постановленията на Международния пакт за гражданските и политическите права.

Най-чести жертви на полицейското насилие са участниците в протести, нелегалните имигранти и кандидатите за политическо убежище, както и членове на маргинални общности, като ромите. Нелегалните имигранти пък си мълчат, поради страха, че така ще бъде разкрито незаконното им пребиваване в страната.

Много от заловените по време на протести граждани са били бити, а след това полицаите не са им предоставили възможността да потърсят лекарска и правна помощ.

Според доклада в повечето случаи жертвите не са в състояние да подадат жалба срещу нападателите, понеже полицаите не носят необходимата маркировка, именно за да не могат да ги разпознаят. Разследването по случая се възлага на полицията, т.е. жертвите трябва да дадат показания пред същите хора, които са ги нападнали.

Напоследък властите поставиха „на прицела” си медийните представители. По данни на Гръцката асоциация на фоторепортерите 48 на сто от тях са били удряни поне веднъж от полицията. В 21 на сто от тези случаи нападението е било дело на група от полицаи, а в 25 на сто – нападателят е един. В тази статистика не са включени обидите и сексистките намеци към жените – фоторепортери.

Само през последната година поне петима журналисти и фоторепортери станаха жертви на полицейско насилие. В три от случаите нападнатите медийни представители бяха подложени на тежки операции след удари в областта на главата. Журналистът Манолис Кипреос оглуша от нападение с флаш-граната, която полицаите хвърлиха срещу него по време на тежките демонстрации през юни миналата година, въпреки че им бе показал документ, че е журналист.

 

Най-трагичната констатация на доклада е, че случаите на полицейско насилие остават ненаказани. В препоръките си към новото гръцко правителство Амнести Интернешънъл отбелязва, че е належащо да учредят независима инстанция, която да разследва по обективен начин жалбите на жертвите.

Заместник-директорът на програмата на Амнести Интернешънъл за Европа и Централна Азия Дейвид Диаз-Жогез предложи също въвеждането на система за видеонаблюдение в полицейските участъци по примера на Великобритания, Испания и други европейски страни. „Правителството трябва да гарантира, че използването на химическите газове и флаш гранатите по време на демонстрации става съобразно международните стандарти. Разследванията, които следват жалбите трябва да се провеждат под ръководството на съдия или прокурор, за да може да се подсигури неутрална оценка на събитията и виновниците да бъдат осъдени”, посочи той. 

Категории: Общество полицейско насилие Амнести Интернешънъл доклад Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus