Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицейска акция срещу анархо-комуна в центъра на Атина

20 Декември 2012 / 11:12:40  GRReporter
1595 прочитания

В ранните часове на четвъртък полицията проведе акция за “разчистване” на вила Амалиа – един от най-старите сборни пунктове на поддръжниците на анархистичните движения в Атина.

Полицейската акция бе предприета след подаване на жалба от жители на района. В гражданското оплакване се споменава, че във вила Амалия се развива търговия с наркотици и се създават бомби Молотов. В 7:30 сутринта отдел на специалните части за борба с обществените безредици (МАТ) са разбили входа на сградата и са арестували седем души. Арестите са били проведени в присъствието на прокурор. За момента няма официална информация какво е намерено в сградата, но newsbeast.gr предава, че пред нея вече са се събрали поддръжници на анархистичните движения, които протестират срещу полицейската акция.

Вила Амалия е сграда от неокласически стил на се ъгъла на улица Ахарнон и Хейден в столицата. През 20-те години на миналия век тя е била гимназия, но по-късно опустява. В края на 80-те и началото на 90-те години изоставената сграда започва да се използва за сборен пункт на младежи с “алтернативни” идеи на принципа на западноевропейските squads – организират се партита, концерти и други събития, които се основават на нетърговски принцип. Въпреки, че за събитията във вила Амалиас не се плаща входен билет, на място се продава бира или посетителите дават доброволно малка сума за поддържането на мястото.

Още в самото начало на създаването си, вила Амалия се свързва с поддръжниците на радикално левите идеи и анархизма. Организират се антирасистки шествия, концерти на анархонезависими групи и се дори служат за временен престой на различни хора. Привържениците на този тип комуни настояват, че в основата на тяхното създаване стои желанието за изграждането на независимо от социалните влияния свободно пространство.

Въпреки това, слуховете и инцидентите свързани с развиването на нелегална дейност във вила Амалиа са настоятелни в последните 20 години. Тя остава сборен пункт на анархистите, които се събират там преди сблъсъците с полицията по време на стачки и протести. В други подобни комуни, като една от тях бе на площад Ексархия бяха намирани коктейли Молотов, както издирван по обвинения за тероризъм беглец.

Последната информация сочи, че полицията е открила във вила Амалия над 1500 празни бутилки, големи количества запалителна течност, бомби познати от сблъсъците между футболните хулигани, железни топчета и големи бойни прашки.

Категории: ОбществоКриминална хроника вила Амалиа Гърция анархизъм полицейска акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus