Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицаят, който смени пола си

26 Февруари 2014 / 11:02:41  GRReporter
925 прочитания

“Аз се гордея с избора си, който беше напълно съзнателен. Бих искал да продължа да съм член на полицията и да изпълнявам задълженията си достойно и стриктно”. С тези думи се обърнал към колегите си от Пътна полиция в област Атика техен колега, който преди да реши да се подложи на операция за смяна на пола бил жена. След като прекарала 30 години в “погрешно тяло” полицайката “Ники” (името е избрано съвсем произволно – б.р.) тя решила да последва това, което й нареждало съзнанието, пише днес гръцкото издание Етнос.

Миналата година тя заминала за чужбина, където се подложила на сложна операция с цел да се превърне в мъж. Когато се върнала в Атина задействала всички процедури за смяна на личната си карта. От онзи момент в списъците с полицейските смени може да бъде открита с новото си, мъжко име.

Първият случай на смяна на пол сред полицейските служители шокирал главния щаб на полицията. Според източници на Етнос след първоначалното неудобство решението на “Ники” не било одобрено от ръководството, което било сезирано за да определи как да се действа по случая.

Отпускът по болест на “Ники” им предоставил необходимото време, за да обмислят своята позиция. Според източници настроенията вече са различни, но крайното ревение предстои да бъде взето по време на прегледа от страна на компетентната здравна комисия.

Същите източници разказват, че “Ники” е с произход от остров Крит и е започнала кариерата си в полицията в администрацията на Пътна полиция в област Атика. Хора от близкото й обркъжение посочват, че решението й да промени своя пол вече не е търпяло отлагане. “Телосложението и външният й вид бяха доста мъжки и тя самата вече не се чувстваше добре в женската си униформа”, заявил един от колегите й пред гръцкото издание. “Ако не беше взела това изключително важно решение, опасността за психическото й здраве щеше да бъде огромна”, допълнил той.

Въпреки първоначалната си изненада, колегите на “Ники” говорят с много добри думи за нея. Всички споделят мнението, че след операцията “Никос”, както се казва вече излежда много по-спокоен. Според източници той разполага със становища на психиатри на частна практика, които твърдят, че е в състояние да носи оръжие. За да може да остане в редиците на полицията обаче “Никос” трябва да премине успешно прегледа от здравната комисия на полицията, който предстои.

В статията на Етнос се посочва, че това не е първият случай на смяна на пола в редиците на гръцките служби за сигурност. Преди 10 години един служител във военна болница сменил пола си и станал жена, като също сменил всичките си лични документи. Въпреки опитите да бъде отстранен от работата си служителката завела съдебно дело, което спечелила. Така продължава да работи на същата позиция и до днес.  

Категории: Общество смяна на пол полицай
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus