Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицаите не по-ниски от 1,70 метра

23 Юли 2014 / 18:07:54  GRReporter
939 прочитания

6 милиметра лишиха кандидат за гръцката полицейска школа от възможността да бъде приет, но правосъдието реши да му даде втори шанс.

В едно от необичайните си решения гръцките висши магистрати постановиха, че отказът към кандидата за участие в приемните изпити поради по-нисък от изисквания ръст трябва да бъде анулиран. В допълнение те наредиха да бъде проведено повторно измерване на височината на кандидата с цел да се установи дали покрива изискването ръстът му да е равен или над 1,70 метра, както е посочено в закона за желаещите да станат членове на гръцката полиция.

През последните месеци младежът бил измерен десетки пъти в държавни инстанции, като резултатите се движели от 1,694 до 1,73 метра. За негово нещастие, най-ниският резултат бил отчетен в деня на покриването на спортните норми, на 3 юли 2009. Само месец по-рано и с намерението да се яви на изпитите в полицейската академия той се измерил в полицейски участък в родния си град Серес, където кантарът показал точно 1,70 метра.

Организаторите на изпитите не му позволили да участва на изпитите по физическа подготовка, въпреки отличните му резултати в психологични изследвания и здравословното му състояние. И това, защото стрелката на кантара показала височина от 1,694 метра в няколко поредни измервания, проведени от 07:56 до 09:20 часа същата сутрин.

Няколко дни по-късно, по време на измерване в Офицерската школа ръстът му бил измерен на 1,73 метра, а на 20 октомври същата година измерване в болницата в Серес показало височина от 1,71 метра. След като бил скъсан на изпитите кандидатът подал съдебен иск, в който посочил, че е скъсан в нарушение на закона, тъй като има нужния ръст. В подкрепа на иска си той представил пред  Административния апелативен съд не само резултатите от различните измервания, но и паспорта си, където пише, че ръстът му е 1,70 метра.

Първоначалното решение на съда било в полза на ищеца с аргумента, че е бил скъсан в нарушение на принципите на правилното управление, в съчетание със защитата на оправданото доверие на преследваното лице към държавните органи. Според съда разликата в различните измервания, проведени в един и същи ден, които са показали разликата от 6 милиметра „очевидно се дължи на това, че човешкият ръст претърпява преходно намаление през деня – факт, потвърден от измерването по време на предварителните изпити в Офицерската школа”.

Министърът на обществения ред оспорил решението пред Върховния административен съд, който приел становището, че Административният апелативен съд няма правото да определя дали кандидатът има или не подходящия ръст и приел иска на министъра.

В същото време обаче върховните магистрати установили противоречията в измерванията и се произнесли, че те предизвикват основателни съмнения и затова анулирали забраната за участие на кандидата в изпитите за полицейската академия. В допълнение наредили той да бъде измерен отново въз основа на научните данни. Очаква се това да стане съвсем скоро, за да бъде решено дали младежът ще бъде приет в школата или не.

Категории: Общество кандидат полицейска академия изпити ръст Административен апелативен съд Висш административен съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus