Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Мария остава в „Усмивката на детето”, постанови съдът в Лариса

14 Януари 2014 / 14:01:57  Анастасия Балездрова
2022 прочитания

Съдът в Лариса реши, че през следващите два месеца попечителството над откритата в ромски катун Мария ще продължи да се упражнява от фондацията „Усмивката на детето”. Окончателното решение по случая се очаква да бъде взето на 18 март.

Съдебната палата в Лариса

Делото трябваше да се състои на 7 януари, но бе отложено по искане на защитниците на мнимите „родители”, които искаха клиентите им да присъстват на процеса. Искането им да бъдат освободени от предварителния арест не бе удовлетворено и така никой от тях не е присъствал на днешния процес, разказа адвокатката на "майката" Мариета Палавра за GRReporter. Според съдебни източници, присъствали на делото обаче на процеса се е явил мнимият "баща" на Мария, Христос Салис, който бил транспортиран от затвора до съдебната палата в Лариса с полицейски патрул.

Адвокатите на ромското семейство също не са се намирали в съдебната зала. „Аз и колегата ми не се явихме на делото, тъй като ходът му беше много процедурен, от момента, в който клиентите ни продължават да се намират в затвора”, каза пред GRReporter защитничката на „майката” на Мария, Елефтерия Димопулу (или Селини Сали, в различните документи се упоменава и с двете имена – б.а.).

Според адвокатите съдебното решение по случая се очаква да излезе след около два месеца. Те посочиха, че клиентите им ще решат какви ще бъдат следващите им действия в зависимост от това дали мярката „предварителен арест” ще бъде отменена.

В началото на декември съдът отхвърли искането на двойката роми да бъдат освободени от затвора. По закон те имат право да поискат отмяна на мярката след срок от два месеца. според гръцки медии адвокатите им вече са внесли ново искане в съда да подмени предварителния арест с налагането на ограничителни мерки на техните клиенти. Аргументът на адвокатите е, че развитието на случая е показало, че клиентите им не са похитили Мария.

Мария бе намерена в ромски катун до Фарсала през октомври миналата година по време на полицейска акция за търсене на наркотици и оръжие. Ромите, които се представиха за нейни родители бяха обвинени в похищение на дете и документална измама и изпратени в предварителните арести на затворите в Лариса и Коридалос.

Случаят „Мария” започна на 18 октомври 2013. Съобщението на полицията, че едно русо дете е намерено в ромски катун предизвика световен интерес. В продължение на една седмица медии от различни държави показваха снимката на „русия ангел”, а предположенията, че детето може да е било откраднато от биологичните си родители бяха десетки.

На 21 октомври в гръцките медии се появиха публикации, според които Мария е дете на роми от България. Информацията била потвърдена пред следователя от двама свидетели от ромски произход.

На 23 октомври гръцкото електронно издание Zougla  обяви, че е открило самоличността на биологичната майка на Мария. Медията се позова на свидетел, близък до семейството на ромите от Фарсала, който заявил, че детето е родено на 31 януари 2009 в болницата на град Ламия.

По време на последвалата проверка в болницата бе намерен актът за раждане на момиченцето, на който се вижда, че Сашка Русева лично е декларирала раждането в отдел „Гражданско състояние” в Ламия. Интересното в случая е, че върху заглавието на документа е написано ръкописно: „Внимание, жената е омъжена”. А долу вляво: „Забележка: Жената е омъжена, докато в болницата е заявила, че не е. Носи фамилията на съпруга си. Очакваме съдебно решение”.

На 25 октомври ДНК-тестът доказа, че малката Мария действително е дете на Сашка и Атанас Русеви от старозагорското село Николаево.

Междувременно, веднага след откриването си в къщата на ромите от Фарсала и с прокурорско решение детето бе настанено във фондацията за закрила на децата „Усмивката на детето”. Нейният директор Костас Янопулос заяви, че Мария е в чудесно здравословно състояние и настроение и се радва на грижите на психолозите и социалните работници на организацията.

Представилите се за родители на Мария роми Христос Сали и съпругата му Елефтерия Димопулу или Селини Сали бяха арестувани и обвинени в отвличане на непълнолетно, ненавършило 14 години дете и документална измама. След явяването си пред следователя мъжът бе изпратен в рпредварителния арест в затвора в Лариса, а жената – в затвора в атинското предградие Коридалос.

Техните адвокати подадоха първото си искане клиентите им да бъдат освободени и мярката „предварителен арест” да бъде сменена със строги ограничителни мерки още в средата на ноември, но отговорът на съда беше отрицателен.

Преди седмица защитниците на семейството поискаха отлагане на съдебния процес, като обосноваха искането си с „отсрочка, за да подготвим документи по случая”.

Наблюдатели коментираха за GRReporter, че адвокатите се стремят да отложат колкото се може повече разглеждането на случая с цел да постигнат преместването на „майката” от затвора в Коридалос в този в Лариса.

Категории: Криминална хроника съдебен процес Лариса Мария попечителство роми Усмивката на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus