Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отстраниха служители, издавали фалшиви актове за раждане

22 Октомври 2013 / 14:10:48  Анастасия Балездрова
1503 прочитания

Кметът на Атина Георгиос Каминис отстрани директорката и началничката на отдел „Гражданско състояние”, където е бил издаден и фалшивият сертификат на откритата в ромско семейство Мария.

Според проведеното в службата разследване в периода 2008 – 2013 е отчетен огромен скок в броя на свидетелствата за раждане, които са били издадени доста след раждането на децата. През 2011 броят им е бил 50, през 2012 той се е увеличил до 200, а за тази година до този момент са били издадени 400 такива свидетелства.

Според данните ражданията са станали в рамките на община Атина и най-вече в жилища, които са включени в 4-ти район, където се намират ромските квартали. По думите на Георгиос Каминис повечето от актовете са издадени за повече от едно деца, а в половината от случаите в графата за бащите е вписано „неизвестен”.

По нареждане на кмета от службата бяха отстранени всички служители, които са работили по издаването на конкретните свидетелства за раждане. По случая ще се проведе служебно разследване от одиторите на държавната администрация.

Случаят с Мария показа пълната липса на организация и огромните дупки в гръцката държавна администрация. Показателен за това е фактът, че по закон регистрирането на едно новородено дете може да стане само въз основа на клетвените декларации на двама свидетели. Не е необходимо дори тяхното физическо присъствие по време на процедурата.

В сутрешния блок на гръцката публична телевизия ДТ заместник-министърът на вътрешните работи Леонидас Григоракос обяви, че подобни проверки ще бъдат проведени в много общини, където съществуват съмнения за подобни незаконни осиновявания. „Подготвяме електронна система, която ще свързва всички отдели „Гражданско състояние” в страната. Така няма да е възможно да бъде продължена тази практика”, подчерта той.

Григоракос допълни, че по силата на новата правна рамка за регистрацията на всички деца, които се раждат извън родилните клиники или болници ще се изисква тест ДНК за установяването на бащинството.

„Проблемът се корени в закона за осиновяване. Той е  много строг и лишава много семейства от възможността да се сдобият с дете по законен начин”, подчерта заместник-министърът и обяви, че предстоят промени в законодателството, които ще улеснят процедурите около осиновяването.

Преди година GRReporter публикува материал за начина, по който се извършват незаконните осиновявания в Гърция

Категории: Политика закон регистриране на новородено отдел Гражданско състояние осиновяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus