Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продава бебето си за 5000 евро

18 Януари 2014 / 17:01:14  GRReporter
1057 прочитания

Във Волос полицията разби банда за продажба на бебета. Членовете й са: 53-годишен адвокат, 24-годишна българка, майка на бебе на 10 дни, което е щяло да бъде дадено за незаконно осиновяване и още 4 граждани на България, двама мъже- на 45 и 40 години, и две жени на 33 и 66 години.

Днес дирекцията на полицията в област тесалия издаде официално съобщение за случката, която стана известна вчера. В изявлението се казва, че в рамките на организираната полицейска операция е предотвратено незаконно осиновяване на бебе на 20 дни, което е щяло да бъде продадено за 5000 евро.

Иззети са здравната книжка на детето, 4 акта за раждане, преведено удостоверение за семейно положение на биологичната майка, 4 плика с документи за 4 различни случаи на осиновявания на други бебета и сумата от 875 евро и 100 долара. В три от случаите на незаконно осиновяване, извършени през 2013, биологичните родители са българи, а в четвъртия- гърци.

Срещу арестуваните са повдигнати обвинения:

Срещу 62-годишния грък- за подбуждане на незаконно осиновяване, срещу 24-годишна майка на бебето-за  престъпно сдружаване и предаване на непълнолетно лице с цел печалба, а срещу другите задържани – за участието в престъпна организация и посредничество при незаконно осиновяване с цел печалба.

Хрониката на случая:

В края на миналия септември, 53-годишният адвокат влиза в контакт  62-годишен мъж с 45-годишен чужденец, който е посредник. По време на срещата кандидат-бащата изразява интереса си за осинови бебе и се договарят, че 45-годишният мъж ще посредничи за осиновяването на момче срещу сумата от 5000 евро. След това в средата на декември, 40-годишният член на организацията довежда от България 24-годишната майка и я закарва в Алмирос, Магнисия. Там бременната жена е настанена в къщата му, където живее и 66-годишната му майка.

На 5 януари майка му съпровожда раждащата жена в болницата във Волос, където същия ден се ражда момченцето. След като е изписана от болницата, 24-годишната жена се връща в къщата, а посредникът се среща отново с 62-годишния кандидат-баща за потвърждаване на договорката.

В четвъртък следобед след телефонен контакт на кандидат-бащата с посредника и адвоката, той пристига в къщата на 45-годишния българин в Алмирос. Там се намира и съпругата на посредника, както и друг 40-годишен българин с 24-годишната майка и бебето. След като вижда бебето, кандидатът им дава 50 евро като предплата за осиновяването, а пълната сума е щяла да бъде платена при предаването на бебето.

След тръгването на кандидат-бащата, някои от полицаите, наблюдаващи къщата го последват и арестуват в района на Волос. Веднага са арестувани и останалите българи, членове на организацията, а майката с бебето са закарани в болницата. Вчера сутринта е арестуван и адвокатът, който свързва посредника и купувача.

При претърсването на къщата са открити документи, които да изпратени в прокуратурата във Волос за по-нататъшно проучване. Разследването продължава, за да се открие дали има и други съучастници в организацията за продажба на бебета, както и дали има други случаи на незаконни осиновявания.

45-годишният посредник заедно със съпругата си са обвинявани и в миналото за същото престъпление. През март 2006 са арестувани в района на Алмирос, на предварително организирана среща, когато предават бебе за осиновяване на жена-полицай, която се преструва на кандидат-осиновителка. На мъжа са наложени ограничителни мерки- забрана за излизане от страната и явяване в полицията по местоживеене на всяко 1 и 16 число от месеца.

Категории: Криминална хроника трафик с бебета Волос арестувани българи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus