Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Почти 10 на сто повече нови гръцки гастарбайтери в Германия

10 Август 2012 / 14:08:45  GRReporter
1048 прочитания

Безработицата и икономическата криза изпращат гърците и жителите на другите южноевропейски страни към Германия. В края на месец май тази година работещите там гърци са били 117 744, докато година по-рано техният брой е бил 107 245. Повишението е около 9,8 на сто, докато за същия период общият брой на работещите в Германия се е повишил само с 1,6 на сто.

Според Гръцката статистическа служба през май тази година процентът на безработицата в страната е достигнал 23,1 на сто. Година по-рано той е бил от порядъка на 16,8 на сто, което означава, че само за една година 320 000 души са останали без работа. Освен това Гърция е европейски първенец в категорията на безработните младежи до 24-годишна възраст. Липсата на работа е реалност за повече от един от всеки двама, след като процентът им е достигнал до 54,9 на сто. Според източници от министерството на финансите, ако статистиците премахнат от изследванията си държавния сектор безработицата автоматично ще скочи до 33 на сто. Т.е. един от всеки трима служители в частния сектор е безработен.

Прогнозите на анализаторите са още по-негативни. Те очакват повишение в броя на безработните след края на туристическия сезон през септември и не е изключено още в края на годината безработицата да скочи до 30 на сто.

Показателно е, че от януари 2008 до първото тримесечие на 2010 броят на гръцките емигранти към Германия е намалявал бавно, но постоянно. В даден момент той дори паднал под 100 000 души. След началото на кризата обаче гърците, които решават да си търсят работа в Германия стават все повече.

Данните на немската Федерална агенция по труда потвърждават засилването на емигрантския поток от страните от Юга, където безработицата чупи един след друг своите рекорди.

Сред жителите на южноевропейските страни най-голям е броят на испанците с процент 11,5 на сто, като през май тази година техният брой се е повишил с над 5 000 души в сравнение с миналата. Следват гърците, чийто брой е завишен с 9,8 на сто, а след тях са италианците – с 4,2 и португалците – с 5,9 на сто повече емигранти. Така общият брой на южноевропейците, които са се преместили в Германия през месец май е бил 452 000 души, което е с 6,5 на сто повече от май 2011.

Непрекъснато се повишава и броят на гръцките емигранти, които са безработни и си търсят работа в Германия. Регистрираното през месец май повишение е от порядъка на 4,1 на сто в сравнение със същия период миналата година. Една част от тях със сигурност са емигрирали в Германия през последните няколко месеца. И в тази категория най-голям е броят на емигрантите от Испания. В същото време при италианците се отчита спад от 6,4 на сто в сравнение с май 2011.

Смята се, че част от новите гастарбайтери в миналото са живели и евентуално работили в Германия. Но според Федералната агенция по труда по-голямата част са заминали за страната за първи път. Трудовите експерти твърдят, че наблюдаваните тенденции и досега изчислените данни не са достатъчни за извеждането на коректни изводи. В същото време обаче причините, които карат южноевропейците да напуснат страните си са очевидни.

На вчерашната си пресконференция говорителят на Европейската комисия изрази загрижеността на Брюксел за високата безработица в Гърция. В същото време обаче отрече, че прилаганата програма за бюджетна консолидация допринася за нейното увеличаване. „Програмата не е основана само на бюджетните съкращения”, посочи той.  

Освен перспективата за по-добро професионално развитие европейският Север предлага и един друг стимул: по-добрите социални помощи, които немската държава предоставя на безработните и то за по-дълъг период от време. За сравнение в Гърция те бяха орязани сериозно и безработните могат да разчитат на тях само за една година. Според статистиките шест от всеки десет безработни не получават помощите, които не надвишават сумата от 450 евро на месец.

Бум на емиграционни вълни към Германия се наблюдава и сред гражданите на 8-те сравнително нови страни - членки на Европейския съюз, които от 1-ви май 2011 могат да работят свободно в останалите. Според статистиката броят на емигрантите от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва и Латвия през май тази година е скочил с 36 на сто в сравнение с миналата. Общо в Германия са се установили общо 94 000 граждани на тези страни.

Категории: ОбществоИкономика безработица емиграция Германия европейски Юг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus