Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Победа на журналистическата гилдия

31 Октомври 2012 / 16:10:33  Анастасия Балездрова
1203 прочитания

Сряда осъмна без информация в Гърция. Асоциациите на работещите в националните медии обявиха 24-часова стачка в знак на протест срещу обединението на здравните им каси с Националната организация за здравни услуги (ЕОПИИ).

Журналисти от всекидневницим списания, телевизии и радиостанции се събраха пред сградата на Журналистическия съюз в Атина и проведоха шествие до блокирания от полицейски автобуси вход на парламента.

Техните синдикални представители сформираха група, която влезе в сградата, където вече бе започнало гласуването на проектозакона за приватизациите, за да лобира срещу решението на финансовото министерство.

Стачката бе обявена късно снощи, след като стана ясно, че финансовият министър Янис Стурнарас е внесъл в последния момент поправка към проектозакона, според която здравните каси на медийните служители щяха да станат част от общата система за здравеопазване.

Председателят на Журналистическия съюз в Атина обвини „правителството на Тройката”, че” иска да разруши една стабилна финансово здравна каса и след това да заграби нейното имущество”.

Събраните журналисти също бяха на мнение, че касата трябва не трябва да се слее с общата. Според тях по-нататъшният план на кабинета е да премахне така наречения данък „ангелиосимо”, който е 21,5 на сто. Това означава, че част от сумата, която потребителите заплащат за закупуването на който и да е продукт се дава за касата на журналистите.

Участниците в протеста останаха пред парламента за няколко часа, докато стана ясно, че парламентът не е гласувал спорната поправка. Здравната каса бе „спасена”, но не може да се каже същото за общественото мнение към медийните представители.

В социалните медии се появиха гневни коментари: „Може би ние, „последните” в ЕОПИИ завиждаме, защото днес се доказа официално, че сме плебеи?”. В същото време представители на други професии, като адвокати, инженери и лекари също коментираха: „Най-позорното е, че аз като член на една подобна „здрава” финансово каса плащам половината от социалните осигуровки в сравнение с някоий от нископлатените си служители”.

Не липсваха коментари и от журналисти, които отбелязаха, че преференциалното отношение към журналистите ще се обърне като бумеранг срещу тях. „Поправката за включването на журналистите в Националната организация за здравни услуги се превърна в перфектната клопка. Хайде сега да видим как ще обясним отхвърлянето й пред обществото. Това е просто невъзможно. Основни уроци по социален автоматизъм с много намеци за корупция”.

Малко по-рано пред парламента протестираха жители на Флорина и Кастория, които се обявяват срещу повишения акциз на нафтата за отопление. Те изсипаха на тротоара кубчета лед, „за да вледят управляващите” и да им покажат, че зимата при тях е много тежка и домакинствата имат нужда от големи количества нафта.

Сред тях бяха представители на училищни настоятелства и учители, които алармираха, че поради орязаните бюджети училищата в региона ще се принудят да затворят, поради липсата на отопление.

„Напълно парадоксално е държавата да дава пари за отоплението и след това да иска половината от тях обратно под формата на акциз. Парите така или иначе са малко след орязването на бюджетите. Ако акцизът не бъде отменен за региони като нашия опасността училищата да бъдат затворени е напълно реална”, заяви учителят Георгиос Кириаку.

Според него депутатите от региона, всички представители на местната власт и бизнеса са заедно в инициативата за протестите. До момента няма резултат от тяхната среща с представители на финансовото министерство.

Категории: ОбществоМедии журналистическа стачка здравна каса поправка в закона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus