Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас предлага болшевишко решение за частните телевизии

11 Февруари 2016 / 17:02:20  GRReporter
1270 прочитания

През следобедната си сесия гръцкият парламент ще обсъди внесената от правителството поправка за лицензите на частните телевизии. В предложението на управляващите се посочва, че ще бъдат предоставени четири лиценза за излъчване на програма във висока резолюция (HD).

Същевременно се предвижда, че конкурсът, в който ще участват кандидатите да получат лицензите ще бъде проведен от държавния министър Никос Папас. В неговата компетенция попадат както обявяването на конкурса, така и отпускането на лицензите.

Процедурата бе задействана изненадващо скоростно веднага след заседанието на министерския съвет. Премиерът Алексис Ципрас обяви, че правителството ще раздаде лицензите със свое решение, както се предвижда в гласувания наскоро закон за медиите. Решението лицензите да бъдат само четири също бе част от него. „Търпението към опозицията за постигане на консенсус за Съвета за радио и телевизия свърши. Отказът им да се съгласят със сформирането му е неуважение към институцията”, подчерта Ципрас.

Фактът, че съветът на президиума на парламента не е успял в три поредни заседания да събере необходимото мнозинство от 4/5 за запълването на състава на Съвета по радио и телевизия е и основният аргумент във внесената за обсъждане поправка. Конкретните „вакантни” места обаче бяха сформирани от правителството през ноември миналата година, веднага след като старите членове на независимата институция бяха „уволнени” с друга гласувана по време на вечерно заседание на парламента поправка.

Основната опозиционна партия Нова демокрация отвърна на нападките. „Твърденията, че правителството се бори с порочните връзки в медиите са лъжа в момент, когато в нарушение на конституцията то отнема компетенцията за лицензите от независимия Съвет за радио и телевизия и я възлага на правителственото си мнозинство. С подобни противоконституционни решения, взети „под масата” не се бориш с порочните връзки. Г-н Ципрас строи система на порочни връзки в своя полза”, се посочва в съобщението на партията.

Към момента частните телевизии, които излъчват на територията на цяла Гърция са повече от четири – STAR, MEGA, ANT1, SKAI, ALPHA, Makedonia TV. Според източници те ще направят всичко възможно, за да попречат на плановете на правителството. Представители на телевизиите посочват, че конкурсът и цялостната процедура няма да се състоят, както и че дори и да се състоят, ще бъдат отменени на съдебен процес. Основният им аргумент е, че действията на правителството нарушават предвидените в конституцията пълномощия на Съвета за радио и телевизия. Затова и се готвят да внесат искове във Върховния административен съд.

В същото време гръцки медии посочват, че от страна на Европейския съюз също не гледат с добро око на опита на гръцкото правителство да манипулира медийното пространство в страната. Те припомнят, че съвсем наскоро приетият в Полша закон, по силата на който правителството назначава ръководствата на държавните медии по свое усмотрение предизвика бурни реакции и доведоха до активирането на механизъм за оценка на върховенството на закона срещу страната.

Асоциацията на частните телевизии с национален обхват и Журналистическият съюз в Атина се обявиха срещу действията на гръцкото правителство. 

Категории: ПолитикаМедии закон държавен министър конкурс за лицензите на частните телевизии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus