Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По двама-трима болни умират от грип всеки ден

26 Февруари 2014 / 19:02:39  GRReporter
1811 прочитания

През последните две седмици по двама-трима души на ден умират от грип. До сряда сутринта броят на смъртните случаи достигна 64. Трябва да се отбележи, че починалите не са били ваксинирани, въпреки че са имали някакво заболяване и въпреки препоръките на лекарите.

Същевременно в геометрична прогресия расте броят на хората, приети за лечение в интензивни отделения заради грипа. От 10.00 ч. до 14.00 ч. днес са били приети 10 пациенти.

Специалистите препоръчват на всички, при които се появят грипни симптоми, и принадлежат към високорискова група, т.е. страдат от морбидно затлъстяване или някакво сериозно заболяване, трябва да се посъветват с личния си лекар и да започнат веднага антивирусна терапия. Антивирусните лекарства се продават с лекарска рецепта в аптеките на болниците.

Отбелязва се, че средната възраст на починалите от грип е 57 години. В по-голямата си част те са страдали от затлъстяване, диабет, имали са проблеми с дихателната или сърдечносъдовата система.

За недостиг на противогрипни ваксини алармира Атинският лекарски съюз 

Според Съюза, тази година 40% от гърците, принадлежащи към високорискови групи, са изложени на риск, тъй като не са успели да се ваксинират. «Трагично е да умират хора заради една ваксина от 6 евро», подчертават лекарите.

Според Лекарския съюз това е станало, защото, както са заявили доста аптекари, до тях са достигнали много по-малки количества от поръчаните, а същевременно не са били изпратени ваксини в отделенията на Националната организация за предоставяне на здравни услуги.

«Ситуацията стигна до задънена улица в началото на януари, когато в страната започна епидемията, а нямаше ваксини, за да бъдат обезпечени поне хората от рисковите групи», отбелязват от Лекарския съюз, и подчертават, че продължителността на действие на ваксината е три месеца, което е увеличило значително нуждите на страната в началото на януари, тъй като дори и имунизираните през октомври са останали без защита.

Атинският лекарски съюз определя като престъпна липсата на имунизационна политика в Гърция, във връзка със значението на превенцията при сезонния грип, в резултат на което имунизационният статус на населението е нисък. Същевременно се отбелязва изопачаването на научните данни от неспециалисти, което в предишните години наплаши хората с научно необосновани страхове от „евентуални усложнения“ вследствие на имунизирането, като по този начин хиляди граждани са останали изложени на опасността от грипната епидемия.

Съюзът призовава всички лекари, свои членове, да бъдат в повишена готовност и да препоръчват на своите пациенти мерките за превенция и подходящото антивирусно лечение, за да ограничат колкото е възможно разпространяването на вируса.

В свое съобщение Атинският лекарски съюз отбелязва, че превенцията и защитата както на болните, така и на здравите граждани, трябва да се осъществява всяка година чрез целенасочена Национална стратегия за превенция. От Съюза добавят също така, най-ефективният и икономичен начин държавата да поддържа здрави гражданите си и да избягва смъртоносни болести, е ваксинирането.

Безплатни антивирусни лекарства срещу грипа в болничните аптеки

Поради повишения брой на заболели от свински грип H1N1, аптеките ще отпускат безплатни антивирусни лекарства. В свое съобщение фармацевтичната компания Roche Hellas потвърждава, че отпускането на всички видове антивирусен препарат Tamiflu (на капсули и на прах за перорална суспензия) се осъществява безпроблемно чрез предвидените канали, а именно фармацевтичните складове и аптеките в държавни болници и частни клиники с над 60 легла.

Тазгодишната епидемия е съпроводена от значителен брой сериозни случаи, като в интензивни отделения са приети 59 души, а  55 души са починали (до вчера), особено сред хората от високорисковите групи и такива с хронични заболявания.

Както отбелязват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, навременното започване на антивирусна терапия намалява вероятността от усложнения.

Център за контрол и превенция на заболяванията: Недостатъчна информация

Според председателя на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Джени Куреа-Кремастину, една от причините за разпространението на грипа е фактът, че тази година населението не е било информирано достатъчно добре. «Тази година финансирането по въпросите на общественото здраве не бе достатъчно, и съответно Центърът за контрол и превенция на заболяванията не можа да проведе информационна кампания», отбеляза тя.  

Категории: грип смъртни случаи Център за контрол и превенция на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus