Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-евтини, но повече глоби предотвратяват произшествията на пътя

05 Юли 2014 / 16:07:06  GRReporter
637 прочитания

Гръцките шофьори  искат ... пътните си полицаи. Силното им присъствие и увеличаването на глобите за нарушения, които се извършват от нередовни шофьори, намаляват пътните произшествия, а там където недостигат полицаите е увеличен броят на катастрофите, често смъртоносни.Успоредно с това, заради икономическата криза се увеличава броят на незастрахованите автомобили или на онези, които не са минали годишен преглед. Това са резултатите от изследването на Политехниката на остров Крит.


Данните от миналата година

 

Изследването, със заглавие „Оценка на служителите на Пътната полиция от регионалните поделения в Гърция за 2013” е проведено от Константиос Зопунидис, преподавател в Политехниката, и Михаил Николаракис, докторант в Политехниката.

Резултатите са подкрепени от данни, събрани миналата година за пътните катастрофи и жертвите, в съчетание с нарушенията по региони, които са анализирани на базата на населението на всеки окръг, броя и вида на автомобилите и дължината на пътната мрежа.

От данните се доказва, че при опасните нарушения, които са основна причина за катастрофи има малко намаляване от порядъка на 2,9% във връзка с 2012, а при леките нарушения (не използване на каски, на колани, говорене по мобилен телефон)  има увеличение от 19,2%, както и при нарушенията като застраховки, технически преглед, износени гуми- с 12,5%. . Специално за последния вид нарушения се отбелязва, че много шофьори не могат да плащат цената за контрол, както се случва със задължителната застраховка.

Според Николаракис, от изследването произтича, че съчетанието между по-чести полицейски проверки по пътищата и повече регистрирани нарушения  може да доведе до по-малко катастрофи. Дава за пример Холандия, където увеличеният брой на глобите е довело до намаляване на катастрофите.

Подчертава се, че следенето главно на магистралите, както е в чужбина,  с камери може също да даде значими резултати, защото шофьорите ще смятат, че във всеки момент може да бъде записано всяко нарушение и да бъдат по-внимателни.

Опасни закони

Данните от проучването показват, че регионът на Пирея е „шампион” както по присъствието на пътните полицаи, така и по ниския риск от катастрофи (на 35 място).
Останалите места в категорията „висока резултатност” на базата на регистрираните нарушения са Етолоакарнания, Киринтия, Ретимно, Аркадия, Виотия.
Според изследователите  регионите, които поддържат баланс между регистрирани нарушения и катастрофи са Килкис, Драма, Трикала, Корфу, Арголида и Еврос. Ниска е резултатността в Ксанти, Пела, Хиос, Кабала, Евия и Иркалио.

 

Атика е в категорията „висока резултатност”, а Солун- при средно резултатните.

Пътна безопасностсположителен знак

 

В коментарите на изследването се подчертава, че през 2013 резултатите при пътната безопасност като цяло са положителни. Намалени са всички категории произшествия и се отбелязва засилване на полицейското присъствие в цялата страна.


Отбелязва се също така, че  има увеличен риск за шофьорите, които шофират в туристическите райони – Йонийските острови, Додеканезите, през летния период и се предлага на компетентните органи да информират шофьорите с листовки или с табели. Както отбелязват учените, през лятото  в тези региони се събират увеличен брой туристи, и често неконтролируемото шофиране в съчетание с липсата на пътна полиция води до произшествия.
Наблюдава се освен това,ч е някои райони се нуждаят от извънредни мерки, а присъствието на полицията не е задоволително. Ако това се дължи на намален брой служители, тогава промените трябва да бъдат извършени веднага.

Изследването завършва с извода, че с малко старание, координация и действия, жертвите от пътни произшествия могат да намалеят до по-малко от 500 през 2015.

 

Категории: проучване пътна полиция нарушения катастрофи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus