Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пълнени миди

16 Януари 2014 / 19:01:14  GRReporter
3531 прочитания

Даниел Лахана

Уникалното разположение на Турция, 3 на сто от нейната територия е разположена в Европа и 97% в Азия, плюс факта, че граничи със Средиземно море, е причина за голямото разнообразие от ястия, много от които датират от времето на Османската империя. Особено популярни са "мезетата" и по-специално тези приготвени с морски дарове, които са особено вкусни в Турция поради характеристиките на четирите морета, които обграждат страната, и най-вече на Босфора. В действителност тази област е добре позната поради любимите морски дарове на нацията – мидите, които често се продават на улицата и които са основната съставка на нашето днешно предястие, Midye Dolmasi, (пълнени миди).

(За 5-6 порции, като предястие)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За повече информация свързана с почистването и подготовката на мидите вижте видеото по-долу:

Проверете мидите и изхвърлете счупените. Ако някои миди са отворени, притиснете ги леко върху плота и ги изхвърлете, ако не се затворят. Изплакнете мидите.

Накиснете мидите в подсолена вода за 20 минути до 1 час. (Или за няколко часа, ако има вероятност да съдържат много пясък).

Изплакнете ориза в гевгир под течаща студена вода няколко пъти (за да отстраните скорбялата) като го разбърквате с пръсти, докато водата остане бистра. Прехвърлете ориза в купа, залейте го със студена вода и го оставете за около 10 минути. Изплакнете за последен път и го отцедете.

Сотирайте лука в зехтина в дълбок тиган на умерен огън, докато започне да омеква (около 10 минути). Добавте кедровите ядки, солта, захарта, канелата, бахара и червения пипер, ако използвате такъв. Оставете ги на котлона за около още 10 минути, като разбърквате, докато кедровите ядки станат леко златисто кафяви.

Добвете, като разбърквате, отцедения ориз, доматите и изцедения касис, и варете в продължение на няколко минути, докато оризът започне да променя цвета си. Разбърквайте от време на време. Добавете достатъчно топла вода, за да се покрие ориза, оставете го да заври и покрийте съда плътно с капак. Оставете да къкри на слаб до умерен огън за около 15 минути, докато водата се абсорбира и оризът омекне. (Добавете още сол, ако е необходимо).

Почистете черупките на накиснатите миди с нож, четка или телена кухненска гъба.

Остранете брадите („косматите” части) като ги издърпате рязко надолу и към „пантата” на мидата ( ​можете да видите видеото по-горе). Измийте мидите добре.

Накиснете суровите миди отново за около 10 минути в топла подсолена вода, за да ги отворите по-лесно и да ги напълните с ориза. Отворете всяка мида като вмъкнете нож между двете черупки, от противоположната на „пантата” страна, като внимавате да се отвори само едната страна.

Напълнете с оризовата плънка и затворете. (Забележка: остатъкът от всяка плънка може да се използва като вкусна гарнитура или като плънка за пиле/пуйка и т.н.).

Подредете мидите една до друга в дълбок тиган или широка тенджера и ги залейте с около 250 милитра вода.

Покрийте мидите с капак или чиния и варете на силен огън докато водата се абсорбира и мидите се отворят. Изхвърлете всички миди, които не са се отворили.

Подредете върху поднос и поръсете с магданоз. Можете ги украсите и с резенчета лимон, суров морков и др.

Това ястие традиционно се сервира охладено или на стайна температура, но лично аз го предпочитам топло.

Забележка: Можете да консумирате мидите както правят в Турция, когато хапват пълнени миди на улицата - отчупете горната част на черупката и я използвайте като лъжица, за да изгребете плънката!

Afiyet olsun! - Да ви е сладко!

Категории: Midye dolmasiпълнени мидитурски рецептисредиземноморски рецептиоризмиди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus