Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пълнени чушки със сирене и ориз

12 Септември 2014 / 19:09:15  GRReporter
1410 прочитания

Даниел Лахана

Днешната рецепта ще отбележи празника по повод предстоящия фестивал „Sagra del Peperone” (фестивал на чушките) в Сутера, Калтанисета, Сицилия, който се организира в чест на Свети Франциск от Асизи и се провежда на площада пред едноименната църква. За празника чушките често се пържат цели, но тази рецепта за печени във фурна чушки подчертава тяхната многостранност и се различава от пословичните чушки пълнени с ориз и кайма, а е подходящ и за вегетарианци.

***

РЕЦЕПТА

Аз предпочитам да използвам чушки в различни цветове, но традиционно се използват зелени. Можете да използвате и големи твърди домати, като първо изгребете вътрешната част, семената и сока, и ги напълните с ориза.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Отрежете горната част на чушките и ги запазете, за да ги използвате като „капаци”. Извадете и изхвърлете сърцевината и семената.

Загрейте 1 супена лъжица от зехтина, заедно с маслото, в тенджера и задушете лука до златисто кафяво. Добавете ориза и го задушете за няколко минути, като разбърквате постоянно, докато започне да се оцветява леко и стане прозрачен. Добавете бульона, разбъркайте добре, покрийте плътно тенджерата и оставете да къкри, докато оризът омекне (около 20 минути). Можете да добавите малко топла вода, ако започне да изсъхва.

Махнете тенджерата от котлона и добавете, като разбърквате, сирената, ригана или босилека, и яйцата.

Добавете сол и черен пипер на вкус.

Сложете чушките в подходяща тава, като оставяте малко пространство между тях, но не прекалено много, и ги напълнете със сместа.

Покрийте ги с „капаците” и добавете няколко супени лъжици гореща вода на дъното на съда.

Печете в умерена фурна предварително загрята до 190°C (375°F, степен 4 за газ) за 40 минути.

Междувременно пригответе обикновен доматен сос. Задушете чесъна в останалия зехтин. Добавете пюрираните домати, подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да ври на средно силен огън за 10 минути.

Изсипете соса върху чушките и печете в продължение на 20-30 минути или докато чушките омекнат. Най-добре сервирайте ястието горещо.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus