Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пълен хаос в гръцкото здравеопазване. Лекарите пак стачкуват

09 Януари 2012 / 18:01:16  Виктория Миндова
1681 прочитания

Нагоре с главата се обърна цялата здравна система, след като правителството обяви, че ще намали допълнително приходите на лекарите и здравния персонал в държавните болници. Те протестират от началото на миналата седмица срещу съкращаване на работните места в болниците, намаляването на заплатите и промяната в пенсионното им осигуряване. Повечето им искания съвпадат с общото недоволство на заетите в държавния сектор, където тенденцията е да се съкратят голяма част от разходите без да са предприети реални мерки в тази посока.

Лекарите на частна практика също обявиха стачка от началото на тази седмица и засега кабинетите им остават затворени за пациенти в понеделник и вторник. В резултат на това, ако някой гражданин на гръцката столица има нужда от неотложен преглед ще трябва да чака с часове пред спешните кабинети в държавните болници, за да бъде прегледан от лекарите за извънредни случаи, които работят в изключително намален състав или ще чака чак до сряда, когато евентуално ще приключи стачката на частниците. GRReporter се свърза с председателя на Атинския лекарски съюз Георгиос Патулис, който даде разяснения защо лекарите на частна практика стачкуват и какви са техните изисквания от Министерството на здравеопазването и здравното осигуряване.

Какви са основните проблеми във вашата практика и защо взехте решение да започнете активни стачни действия?

Стачните действия засега се отнасят за професионалните лекари на частна практика, лекарите, които обслужват пациенти от най-голямата здравно-осигурителна каса в Гърция ИКА и болничните лекари. Причината за активния протест на нашия съюз е, че правителството се зае да реформира здравната система по един посредствен начин, който доведе до пълен хаос и в момента никой не знае кой пациент към коя здравна каса принадлежи или към кой доктор да се обърне, за да може да се възползва от осигурителните си права.

Сливането на различните осигурителни фондове не беше последвано от издаване на справочник кои пациенти към кои лекуващи лекари на частна практика принадлежат и по този начин настъпи наистина пълен хаос. Как да приемаме пациенти с право на безплатен преглед, ако не знаем дали са осигурени към фондовете, с които работим?

Какво трябва да се направи в този случай?

Все още гражданите нямат актуализирани справочници със списък на лекарите, които могат да им осигурят безплатен преглед или направление. Трябва да има точни указания за начина на работа и задълженията на всяка страна, за да може да заработи здравно-осигурителната система правилно. Затова ние искаме правителството да замрази за поне два месеца създаването на Националната организация за предоставяне на здравни услуги. Тя би следвало да замени досега действащата система. Трябва да се даде време на досега действащите социално-осигурителни фондове да се разберат как ще разпределят помежду си осигурените граждани и след това да ги информират, кои лекари на частна практика ще са на тяхно разположение.

Трябва да се създаде една програма за реформа с начало, среда и край, с която ще се достигне до желания резултат. В момента живеем и работим в една гротеска, в която никой не знае какво прави, какво трябва да направи, какви задължения има и какво му се полага.

Означава ли това, че имате случаи, в които се налага да обслужвате пациенти и да извършвате безплатни прегледи без да знаете дали ще си получите парите от държавните фондове?

Точно това се получава. Няма списък с лекари, както беше досега, от който гражданите могат да изберат лекарят с конкретната специалност, работещ с определени здравни фондове. Сега действа един телефон, от който може да получите информация кой лекар работи с коя каса в определен район. Съществува и интернет страница с някои данни, но преставете си как една пенсионерка например може да се справи с новите технологии, за да намери търсения от нея лекар.

Имате ли някаква обратна информация от Министерството на здравеопазването как смята да действа от тук нататък?

Държим постоянна връзка с Министерството и то не само по горните въпроси. Държавата дължи на лекарите на частна практика около 350 милиона евро. Сумата е натрупана за около две години за извършени услуги без да са покрити от осигурителната система и засяга над 15 хиляди лекари практикуващи частна практика. В момента очакваме да се насрочи дата със заместник-министъра на финансите Филипос Сахинидис, с който ще обсъдим как може да да се покрие този дълг.

Защо за две години не е направено нещо по въпроса за изчистването на този дълг?

Защото всеки път, когато излагаме проблема пред правителството задълженията се изплащат частично, но след това плащанията отново се забавят или преустановяват и дългът расте.

Правителството на ПАСОК въведе и някои други реформи, които се оценяват като положителни. Например, въвеждането на електронна система за издаване на рецепти. Смятате ли, че това бе стъпка в положителна посока?

Да, вярвам, че трябва да има контрол и правилно управление на ресурсите и електронизирането на процесите помага за тази цел. Иска се разбира се време, за да се приложи напълно и трябва задължително да бъде добре осигурена, за да няма случаи на изтичане на лични данни.

Категории: Общество ЗдравеопазванеАтински лекарски съюч стачка лекарски кабинети осигурителни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus