Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Планински и морски красоти в западна Фокида

15 Септември 2013 / 19:09:32  GRReporter
2289 прочитания

Окръг Фокида се намира в Централна Гърция и включва 2 общини- Делфи и Дорида. Тук се намират 4 от най-високите планини на страната- Гиона, Парнасос, Вардусиа и Ити, язовира Морно, от който се снабдява с вода Атина, най-големите маслинови насаждения в Амфиса и една интересна крайбрежна ивица.

Западна Фокида, община Дорида ( http://bit.ly/15MzNFu ),  се състои изключително от села, като главното е Лидорики, от алпийските пейзажи на Вардусиа, впечатляващото езеро, дантелените брегове  на Евпало и островния цвят в Толофонас.

Планинските села и Лидорики

Лидорики, столицата на Румели се намира в подножието на западната част на Гиона и се взира в езерото Морно, Вардусиа и върховете на Гиона. По време на турското владичество е било убежище на много капитани и хайдути от Румели, а по време на германско- италианската окупация селото е изгорено напълно на 29 август 1944 от нацистите.

Камбанарията на църквата Животворящ извор е запазената марка на селото, което до скоро беше най-важният търговски и икономически център на планинска Фокида заради естественото си място.

Можете да посетите старото село –Вароша с изключителната му архитектура и своя история или да посетите Археологическия музей, където се пазят находки от разкопките на античния Калиполис.

Над планинския път Лидорики-Амфиса ще откриете село Каутес, на надморска височина 1040 м., в гора от ели и кедрови дървета. То е изгаряно 4 пъти от окупаторите, а много от жителите му са загинали. Там се намира храмът на Свети Николай.

Други сел,а които ще срещнете в района са Сикия, под планинската верига Гиона, Дафнос, построено амфитеатрално на западната страна на Вардусиа на височина 1050 м., сели Пентагиоу ( www.pentagiou.gr ), с живописни параклиси и църква, красивото Крокилио ( www.krokilio.gr ), Маландрино, Артотина и много други малки села.

Язовирът Морно

Язовирът Морно е построен през 1979  с построяването на бент на река Морно, с цел да се покрива увеличаващите се нужди от вода на Атина.

Това е деветият по големина язовир на Гърция и събира вода не само от Морно, но и от притоците й, които се вливат директно в язовира. Заслужава си да го обиколите, за да се насладите на уникалния пейзаж. Много впечатляващо, че за създаването на язовира е трябвало да се опразни село Калио, което е преместено на друго място и когато нивото на язовира пада по време на засушаване, се вижда къщите на старото село.

Крайбрежните села и Тризония

Слизайки от планинските села на Фокида, стигаме до брега на Коринтския залив и само след  няколко километра можем да видим абсолютно различен пейзаж.  На запад ще намерите Хилиаду с красивия пясъчен плаж, бийч барове и кафенета, Евпалио- с високите чинари, изворите и подземните води и живописното крайбрежно Нобастираки, което напомня на остров.

Движейки се на изток ще видите селата Скалома и Матиас с красиви плажове и туристически обекти, и Глифада, срещу която се намира остров Тризония, единствения населен в региона. Разполага с естествено пристанище, марина за луксозни яхти и с много таверни по брега, ресторанти и кафенета, за да се насладите на вълшебния пейзаж.

В източната част на общината ще видите Толофона и Ератини. Маслиновите насаждения на Толофона се състоят от хиляди дървета,  повечето на над 100 години.

Вкусове от Румели

В планинските села на Румели ще намерите много таверни със скари и си заслужава да опитате местните месни блюда, като агнешки шиш, агне на пещ, кокореци и много други, както и местните баници със сирене, с тиква и други.

В крайморските села ще намерите и прясна риба и морски дарове.

Повече информация ще намерите на сайтовете www.fokida.gr и www.dorida.gr .

 

Категории: Фокида планински села язовир Морно
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus