Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петъчна прелюдия за идващата стачна седмица

02 Ноември 2012 / 16:11:21  Анастасия Балездрова
1096 прочитания

Без метро и електричка останаха днес атиняни, след като служителите в двете средства за масов транспорт решиха да стачкуват в последния работен ден.  Новината дойде изненадващо късно снощи. Още по-неприятно бяха изненадани пътниците, които се принудиха да се придвижат в препълнените автобуси.

По подобен начин се очаква да започне и следващата седмица. Служителите в метрото, електричката и трамвайния транспорт решиха да стачкуват, като същевременно ще проведат общо събрание, за да решат дали и как ще участват в обявената от големите синдикати общогръцка стачка на 6 и 7 ноември.

В съобщението им се посочва, че стачката в понеделник, „ден преди гласуването на икономическите мерки в парламента” ще е само началото на поредица от подобни протестни действия.

Синдикатите на служителите в държавния (АДЕДИ) и частния сектор (ГСЕЕ) обявиха провеждането на протестни митинги и шествия във вторник и сряда, когато в парламента ще се състои гласуването на новите строги икономически мерки.

„Ще стачкуваме, за да попречим на приемането на мерките. Няма да позволим на правителството да приеме нито една мярка, която ще направи гърците още по-бедни”, заяви главният секретар на АДЕДИ Илиас Илиопулос.

По време на стачните дни болниците, здравните центрове, центровете за лечение на хронични заболявания и „Бърза помощ” ще работят с минимален брой служители. По решение на Общогръцката асоциация на фармацевтите аптеките няма да работят в сряда.

Протестните митинги са програмирани за 11:00 във вторник в парк „Педио ту Ареос” и за 17:00 в сряда на площад Синтагма. Митинги и протести ще се проведат и в други гръцки градове, като Солун, Волос, Янина, Ираклио и Патра.

За понеделник синдикатът на служителите в държавния сектор АДЕДИ реши да организира събрания и протестни митинги във всички държавния институции.

В 48-часовата стачка ще участват също и учителите от основните и средните училища, които днес проведоха протест пред министерството на образованието. Целта им беше да се срещнат с представител на ведомството, пред когото да изложат проблема с липсата на учители по чужди езици и други предмети в много училища в цялата страна.

В изявление за GRReporter заместник-председателят на Федерацията на учителите от основното образование Хараламбос Кокинос призова министерството да започне „масови назначения на учители, дори само за тази учебна година”. Той посочи, че учителите също ще участват в идващата 48-часова стачка.

Някои от протестиращите му колеги заявиха, че в някои случаи не е необходимо да бъдат направени нови назначения, понеже учителите, които преподават втори чужд език имат по-малко часове и биха могли да запълват празнините в съседни училища.

Служителите в общините, които по време на посещението на Ангела Меркел в Атина бяха организирали почти театралното представяне на трима техни колеги с германски военни униформи от периода на Втората световна война ще започнат протестни действия още през почивните дни.

В понеделник пък се готвят да окупират кметства, общински сгради, гаражи на камиони за извозване на отпадъци и сметища в цялата страна.

Категории: Общество стачка нови икономически мерки гласуване парламент синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus