Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет вкусни коледни обичая в Гърция

20 Декември 2013 / 14:12:54  GRReporter
2401 прочитания

Всяка географска област в Гърция има своите местни традиции, свързани с Коледа. Дори всяко село може да крие свои собствени вкусни тайни за празниците. Представяме ви пет различни и много вкусни обичая от различни краища на Гърция.

Колене на прасе

Коленето на прасе е един от най-разпространените и характерни за различни райони на Гърция коледни обичаи.

Според обичая, прасето се купува през месец май. Семейството го храни с трици, тиква и остатъци от храна. Подготовката за клането е много грижлива и представлява истински празник за цялото семейство и махалата.

Обикновенно прасето се коли 5-6 дни преди Коледа, в някои региони в навечерието на Коледа, а другаде на 27 декември. Процесът е истински ритуал, който се следва стриктно. Според традицията, домакинята дава на коляча малко пепел и тамян. След като прекажда, колячът изсипва тамяна и пепелта върху врата на прасето, за да получи благословия. На много места се прави малък кръст от кръв върху челото на децата, за късмет.

След коленето на прасето следва пиршество с вино, ракия, и започва процесът на приготвяне на наденички, отделя се сланината на прасето, реже се месото, една част  от него се осолява, а друга се приготвя на място. От част от месото се приготвя свинско с праз и целина, може би най-характерното празнично гръцко ястие.

Кукуломаергя (вид супа)

Кукуломаергя е вид супа, приготвена от царевица, фасул и жито, която сервират на новогодишната трапеза жителите на остров Наксос, с надеждата, че това ще донесе късмет на земеделците и техния труд. Приготвят супата като сваряват царевицата, житото и фасула докато станат на каша, и я сервират с много черен пипер и зехтин.

Питка със смокини

Приготвянето на коледен хляб е много разпространен гръцки обичай, който се среща в много райони на Гърция. Това всъщност е обикновен кръгъл хляб, върху който се оформя кръст от тесто.

Вариант на класическия коледен хляб е питката със смокини, характерна за областта Македония. Всъщност това е вид сладък хляб, който прилича на хляба със стафиди, тъй като се приготвя с тъмни стафиди и изсушени смокини.

За приготвянето на хляба са нужни мая, зехтин, вода, брашно и сол, а след това се прибавят стафидите и смокините. Оформеният от тесто кръст е задължителен елемент на питката със смокини, който според традицията носи щастие, късмет и благоденствие.

Коледен геврек от остров Закинтос

На остров Закинтос има местен обичай, частично спазван и днес, при който се приготвя ароматен коледен геврек-кейк с близо 15 съставки. В него слагат и паричката, която печели късметлията в навечерието на Коледа.

Подобен геврек приготвят обикновено и преди всеки голям празник през годината – Коледа, Великден, както и в навечерието на сватби. Това е вид сладък хляб, който ухае на канела, карамфил и анасон.

Според традицията, на Бъдни вечер жителите на остров Закинтос ядат варени броколи, спазвайки постите, за да се причестят на Коледа, а след това най-възрастният в семейството разчупва коледния геврек с паричката.

Коледният геврек се приготвя с брашно, мая, вода и червено вино, като в тестото се прибавят стафиди, орехи, захар, портокалов сок, настъргана кора от мандарина, карамфил, канела и анасон.

Плацеда (вид баклава)

По Коледа на остров Митилини приготвят разновидност на баклавата, наречена плацеда. Тази традиция се продължава и до днес от жителите на острова. Това всъщност са малки питки с орехи и сироп. Обикновено домакините приготвяли плацеда в навечерието на Коледа седнали по турски на ниски масички, наречени софри. Всяка питка се приготвя във формата на раковина, като характерните вити банички от остров Скопелос, и се заливат със сироп от вода, захар и ванилия.

 

 

 

Категории: традиции обичаи Коледа Гърция географски области
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus