Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Печени скариди с домати и фета

17 Октомври 2013 / 22:10:57  GRReporter
2086 прочитания

Даниел Лахана

Различните страни от Средиземноморието, от Италия и Словения в най-северната му граница до Либия, Египет и Израел на юг, са обединени от кухня, която се възползва в максимална степен от плодовете и зеленчуците на земята, даровете на морето и слънчевия климат.

Всяка седмица ще ви представям по една средиземноморска рецепта в тази рубрика и, в крайна сметка, ще обиколим всички средиземноморски страни*, които официално са 21 на брой, (или 22 с Гибралтар, въпреки че технически това не е "страна," а територия). Можете да видите страните изброени по-долу, както и картата.

За сега, обаче, какво по-добро място за начало на нашето пътуване от базата на GRReporter и моята сегашна ''родина'', Гърция!

Добър апетит! Kali Orexi!

Печени скариди с домати и фета (GARIDES YOUVETSI)



По традиция в Гърция ястието се приготвя в съдове от огнеупорна глина или керамични съдове за готвене наричани ''Youvetsi'' (или ''Giouvetsi''), от където рецептата е получила името си. Можете да го приготвите в тенджера или в друг огнеупорен съд за готвене - в 1 голям или в 6 индивидуални. Алтернативно, това ястие може да се приготви в малък тиган и тогава се нарича ''Garides Saganaki'': думата saganaki е умалително на sagani, тиган с две дръжки. В гръцките ресторанти можете да го намерите под името ''Garides Mikrolimano'' и ''Garides Tourkolimano'', което е препратка към район в близост до пристанището на Пирея, където скаридите (garides) са в изобилие.
                                                                            ***
РЕЦЕПТА:

За 6 порции като предястие

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1,5 кг скариди, обелени и почистени от вените (можете да оставите опашките, и ако ви харесва, и главите) -

Този метод на приготвяне е представен в линка по-долу:

  • 800 г консервирани пюрирани домати или 1,5 кг узрели пресни домати, обелени и почистени от семките
  • 200 г сирене фета, натрошено
  • 100 мл сухо бяло вино (или 1 супена лъжица узо, или ракия )
  • 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
  • 1 голяма зелена чушка, нарязана на тънки филийки (по желание)
  • 4 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 1/2 чачен лъжичка захар
  • Сол и прясно смлян черен пипер
  • Чили (прясно или смляно) или лют червен пипер (по желание)
  • 1 супена лъжица масло + 2 супени лъжици зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте маслото със зехтина в тиган на силен огън и задушете подготвените и измити скариди за около 2 минути, докато цветът им леко се промени.

Извадете скаридите от тигана и на средно силен огън задушете лука със зелената чушка, докато омекнат.

Добавете бяло вино (или узо, или ракия ) и оставете на огъня, докато се редуцира наполовина.

Добавете доматите и оставете да къкри за около 10 минути, докато леко се сгъсти.

Махнете от огъня, добавете магданоза, скаридите и малко сол на вкус (не забравяйте, че сиренето фета е солено). Добавете прясно смлян черен пипер, чили или лют червен пипер, ако предпочитате.

Прехвърлете ястието в огнеупоредн съд, или в отделни съдове, и го поръсете с натрошеното сирене.

Пече се непокрито в предварително загрята фурна на 220° C (425° F, степен 7 на газ) за около 15 минути, или докато скаридите се сготвят, сиренето се разтопи и до златист загар.

Вариации:

Въпреки че това ястие обикновено се сервира като предястие, то може да се предложи и като основно ястие, върху ориз или паста (лингуините са особено подходящи - виж по-долу).

* Страните от Средиземноморието са тези държави, които граничат със Средиземно море, а именно: (по азбучен ред) Албания, Алжир, Босна и Херцеговина, [ Гибралтар ], Гърция, Египет, Израел, Испания, Италия, Кипър, Либия, Ливан, Малта, Мароко, Монако, Сирия, Словения, Тунис, Турция, Франция, Хърватия, Черна гора.

 

Категории: Средиземноморска кухняХранаГръцки рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus