Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Печена риба и пликчета с морски дарове

28 Юли 2014 / 15:07:04  GRReporter
1363 прочитания

Даниел Лахана

(4 порции)

Напускаме Гърция и отплаваме към Италия, изпълнени с възторг от даровете на Средиземно море.

Днешната рецепта е вдъхновена от една риба, 3 килограмов средиземноморски костур!, която беше уловена и ми беше подарена от един мой приятел. Уловил я в гръцки води, където я наричат „рофос“. Този вид костур е много популярен и в Италия, където го наричат „черния“, а плътното му месо е особено подходящо за тази рецепта.

* Не се тревожете, ако не можете да намерите средиземноморски костур, можете да го заместите с лаврак, ципура, червен снапер или дори треска като нарежете рибата на филийки с дебелина от сантиметър и половина.

Начинът на приготвяне, на италиански „ал карточо“ (в пликче), е по-известен с френското си наименование „ан папийот“ и запазва рибата сочна, а и сосът, който отделят морските дарове, остава в пликчето. Освен това, сервираното блюдо изглежда много интересно.

***

РЕЦЕПТА

Начин на приготвяне

Ако използвате живи морски миди, то те ще имат пясък в черупките. За да ги почистите, изплакнете ги добре под струя течаща вода (ще ви е по-лесно, ако ги сложите в гевгир), после ги преместете в купа и я напълнете с вода, така че да ги покрие. Сложете купата в хладилника за около час и после отново изплакнете мидите, почистете купата и отново ги накиснете в нея. Повторете това упражнение, докато мидите спрат да отделят пясък.

Оваляйте рибните котлети в брашното, солта и пипера и ги пригответе в тиган с незалепващо дъно или в много леко омазнен тиган в продължение на 2 – 3 минути от всяка страна до светло златисто.

Отрежете 4 парчета от пергаментовата хартия за печене и 4 парчета от алуминиевото фолио с размер около 40 х 40 см. Можете да използвате и само хартията, но това зависи от качеството й, а когато външната обвивка е от фолио, то заздравява пликчето. Избягвайте използването само на фолио, тъй като киселината на доматите го разяжда.

Поставете по един рибен котлет в средата на всяко пликче и разпределете соса от тигана в пликчетата. Разделете по равно морските дарове и доматите и сгънете краищата на пликчетата, така че да поучите затворено пликче. Не ги затваряйте плътно, за да може въздухът да циркулира, но ръбчетата трябва да са плътно затворени, за да не изтича сос.

Поставете пликчетата върху хартия за печене във фурна, предварително загрята до умерена температура (160° С или на 3 за газовите фурни), и печете около 10-15 минути или докато рибата и морските дарове са готови.

Сервирайте порциите както са в пликчетата!

Забележка: Ако има останали неотворени миди, отстранете ги и ги изхвърлете.

Ястието се съчетава отлично с зелена салата с рукола.

Приятен апетит! Да ви е сладко!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus